info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Syringomen

syringomen oogleden

Wat zijn syringomen?

Syringomen zijn kleine, goedaardige tumortjes die uitgaan van zweetkliertjes. Verreweg de meeste syringomen worden aangetroffen op de onderoogleden. Toch komen ook wel syringomen voor in de oksels en het genitaalgebied. Syringomen zijn niet zeldzaam.

Hoe zien syringomen eruit?


Syringomen zijn kleine, huidkleurige papeltjes (bobbeltjes) van 1 tot 4 mm groot die meestal groepsgewijs ontstaan. Zoals reeds gezegd komen ze meestal voor op de onderoogleden. Syringomen komen veel vaker bij vrouwen dan bij mannen voor.

syringomen oogleden

Hoe worden syringomen behandeld?

Syringomen zijn goedaardig en behandeling is daarom niet strikt nodig. Wanneer mensen de afwijkingen cosmetisch storend vinden is behandeling wel mogelijk. Behandeling kan plaatsvinden door coagulatie (wegbranden), lasertherapie of (biopt)excisie. De resultaten zijn wisselend. Het is verstandig om wanneer tot behandeling wordt besloten eerst een of meer proefbehandelingen te doen om het effect te kunnen beoordelen.


Nuttige links

de huid

Literatuur

Williams K et al: Evaluation and management of the patient with multiple syringomas: A systematic review of the literature. J Am Acad Dermatol. 2016 Jun;74(6):1234-1240.e9. doi: 10.1016/j.jaad.2015.12.006


Auteur: Dr R.L. van Leeuwen, dermatoloog, Alrijne Ziekenhuis Leiden

Schuiven naar boven