info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Stuccokeratose

 

stuccokeratose


Wat is stuccokeratose?

Bij stuccokeratose is er sprake van goedaardige kleine witte verhoornde plekjes op de huid. Deze verhoornde plekken hebben wel iets weg van kalkspetters. Stuccokeratose bevindt zich vooral aan de onderbenen en enkels, maar ook wel aan de onderarmen en handruggen. Jarenlange blootstelling aan zonlicht is een belangrijke factor in het ontstaan van deze afwijkingen.
Hoewel stuccokeratose niet zeldzaam is werd het toch pas in 1965 in de medische literatuur beschreven.

Wie krijgt het?

Stuccokeratose wordt gezien bij mensen van middelbare leeftijd en ouder die in het verleden veel in de zon zijn geweest. Mannen hebben het vaker dan vrouwen.


Is stuccokeratose goedaardig?

Stuccokeratosen zijn in principe goedaardige verhoorningen van de huid. Soms lijken zij op actinische keratose. Dit zijn ook veranderingen van de huid door chronische blootstelling aan zonlicht. Actinische keratosen worden wel beschouwd als voorlopers van huidkanker. Het komt zeer regelmatig voor dat actinische keratose ontstaat in huidgebieden met stuccokeratosen. Wanneer individuele ruwe plekken gaan veranderen binnen een gebied van stuccokeratose is het verstandig deze aan de huisarts of dermatoloog te laten zien om te laten beoordelen of de huidafwijkingen veranderd zijn in huidkanker.

Hoe wordt stuccokeratose behandeld?

Stuccokeratosen zijn niet makkelijk te behandelen. Soms kan een crème met ureum de huid zachter maken waardoor de ruwe plekjes minder opvallen. Ureumcreme is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Goede bescherming tegen de zon is van groot belang om verdere schade door ultraviolet licht te voorkomen.


Gerelateerde onderwerpen

actinische keratose

Schuiven naar boven