Talgklierhyperplasie
 
index
            index

een informatiefolder van de dermatoloog




Wat is het?

Bij talgklierhyperplasie is er sprake van plaatselijk toegenomen talgklierweefsel, met name op het voorhoofd. De aandoening komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouder en is volkomen goedaardig. De afwijking kan uiterlijk sterk lijken op basaalcelcarcinoom (de meest voorkomende vorm van huidkanker).


talgklierhyperplasie talgklierhyperplasie


Hoe ziet het eruit?

Er is sprake van gele, gelobde bultjes van een tot enkele millimeters groot. Er is vaak sprake van duidelijk zichtbare bloedvaatjes in het bultje. Er kan sprake zijn van een enkele, solitaire afwijking of van een groot aantal van deze plekken bij elkaar. Zoals gezegd is het voorhoofd de voorkeurslocalisatie van talgklierhyperplasie.

 

Wie krijgt het?

Talgklierhyperplasie is niet zeldzaam, zowel mannen als vrouwen van middelbare leeftijd en ouder kunnen het ontwikkelen. Zeer uitgebreide talgklierhyperplasie wordt ook wel gezien bij mensen die langdurig worden behandeld met afweerverlagende middelen.

 

Hoe wordt het behandeld?

Wanneer de behandelend arts twijfelt tussen talgklierhyperplasie en een basaalcelcarcinoom zal vaak een biopsie worden uitgevoerd om via weefselonderzoek een definitieve diagnose te krijgen. Wanneer dan blijkt dat het om talgklierhyperplasie gaat kan de afwijking eventueel worden gecoaguleerd. Omdat talgklierhyperplasie volstrekt goedaardig is, is een afwachtend beleid ook mogelijk.






  




 
Gerelateerde onderwerpen






          copyright  


disclaimer en copyright