info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Venous lake

venous lake hemangioom lip bloedvaatje

Wat is het?

Een venous lake is een verwijdt bloedvaatje in het gelaat (meestal op de onderlip) dat er uit ziet als een rood-paars tot zwart zwellinkje.

Wie krijgt het?

Venous lake komt vooral voor bij mensen van 50 jaar of ouder. Mensen met een uitgebreide voorgeschiedenis van blootstelling aan de zon lijken een verhoogd risico te hebben op het ontwikkelen van een venous lake. Mannen hebben vaker een venous lake dan vrouwen.

venous lake hemangioom lip
Foto: de onderlip is een bekende plaats voor het ontstaan van een venous lake.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Soms kan een venous lake op het eerste gezicht worden aangezien voor een moedervlek, een melanoom of een pyogeen granuloom. Nauwkeurige inspectie maakt het stellen van de diagnose goed mogelijk. Typisch voor een venous lake is dat je het bloed uit het vaatje kunt wegduwen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door met een wattenstokje op het plekje te drukken. Op die manier druk je het bloed er uit.

De diagnose is vooral makkelijk te stellen door gebruik te maken van een dermatoscoop: een soort microscoopje dat het stellen van de juiste diagnose bij diverse huidafwijkingen makkelijker maakt voor de dermatoloog.

Hoe wordt het venous lake behandeld?

Een venous lake kan worden dichtgebrand (gecoaguleerd). Soms blijft wel een klein littekentje achter. In sommige gevallen is laserbehandeling een optie. Ook het biopteren van het venous lake en het vervolgens hechten van het wondje kan mooie resultaten geven. Ook behandeling met laser is een mogelijkheid. Vooral de long-pulsed 1064-nm Nd:YAG laser kan met succes worden toegepast.


literatuur
Mlacker S et al: Laser and light-based treatments of venous lakes: a literature review. Lasers Med Sci. 2016 Sep;31(7):1511-9.

gerelateerde onderwerpen

pyogeen granuloom
spinnekop (spider naevus)

Schuiven naar boven