info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Waterwratjes

waterwratjes mollusca

Wat zijn waterwratjes?

Mollusca contagiosa of waterwratjes zijn kleine witte tot huidkleurige, gladde wratjes die als ze volgroeid zijn vaak een centraal kratertje vertonen. Als ze net ontstaan zijn worden ze nog wel eens verward met puistjes. Ze komen vooral bij jonge kinderen voor. Kinderen met constitutioneel eczeem hebben vaak meer en langduriger waterwratjes dan kinderen zonder eczeem.

waterwratjes
foto’s: wratjes kunnen ontstoken raken (links).
Bij grotere exemplaren is het centrale ‘kratertje’ beter zichtbaar.

Waardoor worden waterwratjes veroorzaakt?

Waterwratjes worden door een ongevaarlijk virus veroorzaakt. Het virus is wel zeer besmettelijk. Over het algemeen bouwt het besmette kind door de infectie immuniteit op tegen het virus, waardoor de wratjes later niet meer terugkomen. Ook niet wanneer het kind opnieuw in contact komt met het virus. Bij patienten met een sterk verlaagde weerstand kunnen bij een nieuwe infectie wel opnieuw wratjes ontstaan.

Wat is het beloop?

De wratjes verdwijnen in de regel na 4 tot 12 maanden volledig. Soms blijven ze tot 2 jaar aanwezig, vooral bij kinderen met eczeem. Soms blijven kleine littekens zichtbaar. Deze littekens zijn vergelijkbaar met de littekens die na de waterpokken kunnen achterblijven.

Hoe kunnen waterwratjes worden behandeld?

De wratjes zelf hoeven niet per se behandeld te worden aangezien ze ook spontaan verdwijnen. In de meeste gevallen is niet behandelen en gewoon afwachten het beste. De huisarts of dermatoloog kunnen de wratjes verwijderen door middel van:

0  aanstippen met vloeibare stikstof
0  wegschrapen met een scherp lepeltje

Van tevoren kan de te behandelen huid verdoofd worden met lidocaine crème. Over het algemeen zal echter gekozen worden voor afwachten tot de wratjes spontaan verdwijnen.


gerelateerde onderwerpen

constitutioneel eczeem bij kinderen
wratten
waterwratjes (foto’s in hoge resolutie)

Literatuur
Forbat E et al: Molluscum Contagiosum: Review and Update on Management. Pediatr Dermatol. 2017 Sep;34(5):504-515


 

Schuiven naar boven