info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Witwang

witwang pityriasis alba


Wat is witwang?

Witwang (in medische termen: pityriasis alba) is een vrij algemeen voorkomend probleem waarbij pleksgewijs verlies van pigment ontstaat, vooral op de wangen. De aandoening komt vrijwel uitsluitend voor bij kinderen tot 16 jaar. Kinderen met atopie (aanleg voor eczeem of astma) lijken een vergroot risico te hebben om pityriasis alba te ontwikkelen. De aandoening gaat vanzelf over. Door sommige dermatologen wordt de aandoening beschouwd als een variant van postinflammatoire hypopigmentatie.

witwang pityriasis alba
foto: de klassieke lichte vlekken op de wang.

Hoe ziet het eruit?

Witwang wordt gekenmerkt door plekken met pigmentverlies. De huid is niet volledig pigmentloos zoals bij vitiligo. Bij vitiligo zijn de pigmentvormende cellen verdwenen uit de aangedane huid, bij witwang zijn deze cellen nog gewoon aanwezig en is alleen het pigment verdwenen.

Typisch voor witwang is dat de begrenzing met de normale huid vrij vaag en onscherp is: bij vitiligo is deze begrenzing meestal juist heel scherp.
In de zomer valt pityriasis alba meer op dan in de winter omdat het contrast met de normale (door de zon gebruinde) huid groter wordt. Om dezelfde reden is witwang bij kinderen met een donkerder huidtype meer opvallend.

Hoe ontstaat het?

Waarom het tijdelijk pigmentverlies precies ontstaat is niet bekend. Er ontstaat eerst een zeer lichte, op eczeem gelijkende, ontsteking die soms gepaard gaat met een lichte jeuk. Meestal zijn er echter helemaal geen klachten. Ten gevolge van deze lichte ontsteking van de huid (dermatitis) treedt pigmentverlies op.

Hoe wordt het behandeld?

Witwang gaat vanzelf over. Wanneer er sprake is van jeuk en meer zichtbare ontsteking van de huid kan overwogen worden om kortdurend een lichte corticosteroïdcrème (hydrocortisoncrème) voor te schrijven. Dit laatste zal echter zeer zelden nodig zijn.


gerelateerde onderwerpen

witte plekken op de huid
postinflammatoire hypopigmentatie
allergie
constitutioneel eczeem bij kinderen
constitutioneel eczeem bij volwassenen
contact-allergisch eczeem
vitiligo

Literatuur
Miazek N et al: Pityriasis Alba–Common Disease, Enigmatic Entity: Up-to-Date Review of the Literature. Pediatr Dermatol. 2015 Nov-Dec;32(6):786-91


kunst voor kinderen

Schuiven naar boven