info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Actinisch granuloom

Wat is het actinisch granuloom?

Het actinisch granuloom is een vrij zeldzame, goedaardige ringvormige huidafwijking die kan ontstaan op de aan zonlicht blootgestelde huid. Het wordt vooral gezien bij mensen van middelbare leeftijd met een licht huidtype en een voorgeschiedenis van uitgebreide blootstelling aan zonlicht.

actinisch granuloom

Hoe ziet het actinisch granuloom eruit?

Klassiek actinisch granuloom is rond-ovaal van vorm met een doorsnede van één tot enkele centimeters. De rand is iets rood en verdikt, het centrum van de plek is juist heel licht van kleur: lichter dan de gezonde huid om de plek heen. De meeste mensen hebben nauwelijks klachten van actinische granulomen. Het kan moeilijk zijn om actinisch granuloom te onderscheiden van granuloma annulare en necrobiosis lipoidica.

Hoe ontstaat het?

Het is niet geheel duidelijk hoe actinisch granuloom ontstaat. Er is in ieder geval altijd een behoorlijke schade door zonlicht in de huid. Het vermoeden bestaat dat er sprake is van een ontstekingsreactie waarin de beschadigde bindweefselstructuren een uitlokkende rol spelen.

Hoe wordt het behandeld?

Actinisch granuloom is niet erg gevoelig voor behandeling. Soms kunnen corticosteroidcremes wel effect hebben. In uitgebreide vormen wordt ook wel het gebruik van acitretine tabletten (Neotigason) toegepast. Het resultaat is wisselend.
In ieder geval is een goede bescherming van de huid tegen de zon van groot belang.


Aan actinisch granuloom gerelateerde onderwerpen

actinische keratose
zon & huid
granuloma annulare

Literatuur
Coutinho ID et al: O’Brien Actinic Granuloma: A Case Report and Brief Review of Literature. Indian J Dermatol 60(4); Jul-Aug 2015.


 

Schuiven naar boven