info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Allergie voor cocamidopropylbetaine

allergie-voor-cocamidopropylbetaine

Wat is een allergie voor cocamidopropylbetaine?

Wanneer eczeem veroorzaakt wordt door een afweerreactie van het immuunsysteem tegen een stof die contact maakt met de huid (het ‘allergeen’) is er sprake van een contactallergie. Wanneer de dermatoloog vermoedt dat een eczeem wordt veroorzaakt door een contactallergie kan hij allergietesten uitvoeren door een selectie van verdachte allergenen op de rug te plakken. Wanneer er een allergische reactie ontstaat op één of meer van deze stoffen is weliswaar vastgesteld dat er sprake is van een allergie voor die bepaalde stof, maar het is nog niet zeker dat de eczeemklachten van de patiënt ook daadwerkelijk door het bewuste allergeen worden veroorzaakt. Pas wanneer blootstelling aan het bewuste allergeen waarschijnlijk is gemaakt kan deze conclusie getrokken worden. Het spreekt vanzelf dat contact met het allergeen in de toekomst vermeden dient te worden. Zie voor meer informatie de algemene folder over contactallergie.

Wat is cocamidopropylbetaine ?

cocamidopropylbetaine is een stof die vooral wordt gebruikt in shampoos en zepen. Het is een oppervlaktespanning verlager: door cocamidopropyl betaine toe te voegen is de zeep of shampoo ondermeer makkelijker te verspreiden over de huid. Het wordt bijvoorbeeld toegepast in kindershampoos (‘geen prikkende oogjes’) maar ook in veel andere producten kan het verwerkt zijn:

Kans op blootstelling aan het allergeen:

De onderstaande lijst geeft een indicatie van de belangrijkste bronnen van het allergeen.
shampoos, vloeibare zepen en bubbelbadzeep
reinigende huidlotions
conditioner voor de haren
contactlens schoonmaak vloeistof
deodorantia
cosmetica crèmes
scheerzeep
haarkleurmiddel
tandpasta

Synoniemen voor cocamidopropylbetaine

de belangrijkste synoniemen zoals deze op verpakkingen in de internationale handel kunnen worden gevonden:

Cocoyl amide propyldimethyl glycine
Coconut oil amidopropyl betaine


gerelateerde onderwerpen

contactallergisch eczeem
allergie voor shampoo
allergie algemeen
kapperseczeem

literatuur
Suuronen K: Occupational contact allergy to cocamidopropyl betaine and its impurities. Contact Dermatitis. 2012 May;66(5):286-92.

Schuiven naar boven