info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Allergie voor shampoo

allergie voor shampoo

Komt allergie voor shampoo veel voor?

Vrijwel alle shampoo’s bevatten producten die een allergie kúnnen veroorzaken. Dat zijn onder andere geurstoffen en conserveringsmiddelen. Of er sprake is van een allergie voor een of meer van deze stoffen kan worden vastgesteld door de dermatoloog door middel van plakproeven.
Nu is het zo dat de mate waarin je klachten krijgt door een bepaalde stof waar je allergisch voor bent (het ‘allergeen’) ook wordt bepaald door de duur van het contact met die stof. Het contact tussen de shampoo en de huid is normaal van korte duur: meestal wordt de shampoo alweer binnen één minuut van het behaarde hoofd afgespoeld. De allergenen in de shampoo hebben dus maar kort de tijd om problemen te veroorzaken.

Welke klachten kunnen ontstaan door een allergie voor shampoo?

Allergie voor bestanddelen van shampoo kunnen jeuk en eczeem veroorzaken op het behaarde hoofd. Ook kan eczeem ontstaan in het gelaat, met name rond de ogen.
Eczeemklachten en jeuk door allergie voor shampoo op andere delen van de huid zijn zeldzaam.

Wat zijn de belangrijkste allergenen in shampoo?

cocamidopropylbetaine
de stof cocamidopropylbetaine zorgt ervoor dat de shampoo goed over de huid kan worden verdeeld. Het wordt heel veel in shampoo’s toegepast. In de regel is het een hele zoektocht om een ‘hypoallergene’ shampoo te vinden waar geen cocamidopropylbetaine in zit.

conserveringsmiddelen
omdat vloeibare producten zoals shampoo snel kunnen bederven wordt een conserveringsmiddel toegevoegd. De bekendste conserveringsmiddelen zijn:
methyl(chloro)isothiazolinone
dibromodicyanobutaan
quaternium-5
formaldehyde

geurstoffen
de meeste shampoo’s hebben wel een lekker luchtje. Helaas kunnen de geurstoffen die gebruikt worden ook allergische reacties veroorzaken. Er zijn veel soorten geurstoffen die verwerkt worden in shampoo. De dermatoloog test standaard een aantal geurstoffen-mixen mee bij de allergietesten. Wanneer de mix positief is weet je dat er sprake is van een allergie voor minstens een van de componenten van die mix. Soms kan het nuttig zijn daarna nog eens de individuele geurstoffen te testen. Meestal is het het beste om maar gewoon een hypoallergene shampoo zonder geurstoffen te gaan gebruiken.

Als u denkt dat u allergisch bent voor shampoo…

Overleg met de huisarts of een verwijzing naar de dermatoloog nodig is. De dermatoloog kan dan contactallergie testen bij u uitvoeren.


gerelateerde onderwerpen

contactallergisch eczeem
allergie – algemeen
kapperseczeem
haarverzorging

literatuur
Elliott JF et al: Severe intractable eyelid dermatitis probably caused by exposure to hydroperoxides of linalool in a heavily fragranced shampoo. Contact Dermatitis. 2017 Feb;76(2):114-115.

Schuiven naar boven