info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Allergie voor dibromodicyanobutane / methyldibromoglutaronitril

dibromodicyanobutane methyldibromoglutaronitril

Wat is het conserveermiddel dibromodicyanobutane?

Producten die water bevatten kunnen besmet raken met bacteriën en schimmels. Hierdoor zal het product bederven en kan het niet meer gebruikt worden. Om dit te voorkomen voegt een fabrikant één of meer conserveermiddelen toe aan water-bevattende producten. Conserveermiddelen zijn namelijk chemische stoffen die bacteriën en schimmels doden. Dibromodicyanobutaan is de belangrijkste component van het conserveermiddel dat vroeger werd aangeduid als Euxyl K400. Op ingrediëntenlijsten mag echter alleen de officiële (lange) naam vermeld worden.

In welke producten komen conserveermiddelen voor?

Conserveermiddelen komen voor in alle producten die water bevatten. De belangrijkste veroorzakers van allergisch contacteczeem door conserveermiddelen zijn cosmetica en toiletartikelen. Het gaat hierbij vooral om producten die op de huid worden gesmeerd zoals huidverzorgingsproducten, zonnebrandproducten en vochtig toiletpapier.
Producten die bij gebruik weer snel van de huid worden afgespoeld zoals zeep, shampoo, badschuim en douchegel veroorzaken minder vaak problemen, ook niet bij mensen die allergisch zijn voor de daarin gebruikte conserveermiddelen.
Huishoudelijke producten zoals afwasmiddelen, vloeibare schoonmaakmiddelen, wasverzachter en dergelijke kunnen eveneens conserveermiddelen bevatten. Omdat deze producten bij het gebruik sterk verdund worden en het contact met de huid kort is, zullen ze niet zo vaak problemen geven, ook niet bij allergische patiënten.
Ook hobbyproducten zoals lijmen en verfsoorten op waterbasis bevatten conserveermiddelen.

Voor welk conserveermiddel ben ik allergisch?

De dermatoloog heeft bij U een allergie vastgesteld voor het conserveermiddel:
dibromodicyanobutane
dit wordt ook wel aangeduid als:
methyldibromoglutaronitril

dit conserveermiddel wordt onder meer toegepast in:

huidcrèmes en bodylotions
shampoo en andere haarverzorgingsproducten
zeep
zonnebrandcrèmes
douchegels
badschuim
massage-olie
afwasmiddel
vloeibare schoonmaakmiddelen
koelvloeistoffen en snijolie (in de technische industrie)


gerelateerde onderwerpen

allergie (algemeen)
contactallergisch eczeem
cosmetica allergie

lijst van allergieen

literatuur
Sánchez-Pérez J et al: Allergic contact dermatitis due to methyldibromo glutaronitrile in make-up removal wipes. Contact Dermatitis. 2005 Dec;53(6):357-8.

Schuiven naar boven