info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Autoeczematisatie

autoeczematisatie mykide reactie ide reactie

Wat is autoeczematisatie?

autoeczematisatie mykide reactie ide reactie
voorbeeld van een mykide reactie: eerst voetschimmel (1) vervolgens dyshidrotisch eczeem (2)

Autoeczematisatie is een eczeemachtige uitslag van de huid als reactie op een andere ontsteking elders op de huid. Deze autoeczematisatie kan ontstaan op basis van eczeem of een infectie met een micro-organisme. Dit micro-organisme kan zowel een schimmel, bacterie of virus zijn. Het verschijnsel autoeczematisatie komt veel vaker voor dan tot dusver werd aangenomen.
Andere namen voor autoeczematisatie zijn: mykide reactie, ide reactie, en id-reactie.

Hoe ziet autoeczematisatie eruit?
Meestal is er sprake van een groot aantal eczeemplekjes van meerder millimeters in doorsnee. Deze kleine eczeemplekken kunnen echter samensmelten tot veel grotere plaques. Er is sprake van forse jeuk. Een van de bekendste uitingsvormen van een mykide reactie is een dyshidrotisch handeczeem op basis van een schimmelinfectie aan de voeten.
Een enkele keer ontstaan ook met pus gevulde blaasjes.

Hoe ontstaat het?
Hoe het proces van autoeczematisatie precies verloopt is onbekend. Het gaat vrijwel zeker om een overactivatie van het immuunsysteem. Er wordt dan niet alleen een ontsteking opgewekt op de locatie van de infectie of het al langer bestaande eczeem maar ook op grotere afstand ervan.

Hoe wordt het behandeld?
Belangrijk is het om de uitlokkende factor van de autoeczematisatie reactie op te heffen door de infectie of het oorspronkelijk eczeem adequaat te behandelen. De huidafwijkingen door de autoeczematisatie kunnen worden bestreden als een ‘gewoon’ eczeem, bijvoorbeeld met corticosteroïd crème of zalf.


gerelateerde onderwerpen

dyshidrotisch eczeem
pompholyx
corticosteroiden voor de huid


 

Schuiven naar boven