info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Berg

berg schilfering hoofd baby

Wat is berg?

Berg is een veel voorkomend verschijnsel bij baby’s, vooral in de eerste maanden na de geboorte. Er is sprake van een vettige, geel-bruine schilfering die aan de hoofdhuid ‘plakt’. Berg wordt beschouwd als een baby-variant van seborroïsch eczeem.

Hoe ontstaat berg?

Hoe berg ontstaat is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk is er sprake van een verhoogde activiteit van de talgklieren waardoor een overmaat aan talg-achtige substantie wordt uitgescheiden die er voor zorgt dat oude huidcellen niet worden afgestoten, maar aan elkaar blijven koeken. Ook kan een lokale gistinfectie een rol spelen (pityrosporon-gist), hoewel de meningen hierover verschillen.

Er is soms ook sprake van dezelfde schilfering in de wenkbrauwen waardoor de gelijkenis met seborroisch eczeem zoals dat bij volwassenen kan optreden nog groter wordt.

berg schilfering behaarde hoofd baby
foto: de vettig aandoende geel-witte schilfering op het behaarde hoofd en in de wenkbrauwen.

Wie krijgt het?

Berg komt bijzonder veel voor en alle baby’s kunnen het krijgen. Meestal verdwijnt het binnen 6 maanden na de geboorte, maar soms duurt het veel langer, soms wel enkele jaren voordat alle schilfering verdwenen is.
Ook volwassenen kunnen een op berg lijkende schilfering op het behaarde hoofd ontwikkelen. Deze ‘berg’ bij volwassenen heet schalp (tinea amiantacea) en wordt ook beschouwd als een variant van seborroisch eczeem.

Hoe wordt het behandeld?

Omdat berg een volstrekt onschuldig fenomeen is hoeft het niet behandeld te worden, vooral omdat kinderen er meestal geen last van hebben. Als u een overmaat van schilfers toch wilt verwijderen kunt U de hoofdhuid insmeren met zoete olie om de schilfers week te maken. Daarna kunt u met de zijkant van een kartonnen kaartje voorzichtig de overtollige schilfers eraf schuiven. Gebruik géén middeltjes met salicylzuur (schilferoplosser) omdat dit bij jonge kinderen vergiftigingen kan veroorzaken. Was de haren vervolgens met een milde shampoo.

Een andere baby-vriendelijke manier om de schilfers te verwijderen is om de haren uit te kammen in het badje met een fijne kam met niet te scherpe tanden. De schilfers kunnen dan van tussen de haartjes worden weggespoeld.
Wanneer er behalve van schilfering ook sprake is van eczeem kan de arts eventueel tijdelijk hydrocortison crème voorschrijven om de ontsteking te onderdrukken.

Wat zijn de vooruitzichten?

Zoals gezegd verdwijnt berg uiteindelijk vanzelf, hoewel dat soms vele maanden tot enkele jaren kan duren.


gerelateerde onderwerpen

roos
schalp
seborroïsch eczeem


Schuiven naar boven