info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Schalp

schalp tinea amiantacea

Wat is schalp?

Schalp (tinea amiantacea, pityriasis amiantacea) is een opeenhoping van geel-grijze, vettige schilfering op het behaarde hoofd. De lagen schilfers stapelen zich op en uiteindelijk kan een ‘bergje’ van aan elkaar gekoekte schilfers ontstaan. Het heeft dan ook veel overeenkomsten met de bekende ‘berg’-schilfering zoals die algemeen bij baby’s op het hoofdje wordt gezien.

Wie krijgt schalp?

Schalp wordt vooral gezien bij mensen met seborroïsch eczeem van het behaarde hoofd, maar het kan ook wel bij bepaalde vormen van psoriasis worden voorkomen.

Hoe wordt schalp behandeld?

Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is het opweken van de dikke schilferlagen. Meestal gebeurt dit met een crème of oplossing die salicylzuur bevat. Nadat de schilferlaag verdwenen is volgt de gebruikelijke therapie voor seborroïsch eczeem. Deze omvat doorgaans een lokaal corticosteroïd (meestal een emulsie of een lotion) en een shampoo met een gistdodende werking. Ook worden wel shampoo’s voorgeschreven met koolteer en menthol. Deze shampoo’s werken tegen de schilfering en helpen ook de jeuk te bestrijden

Wat zijn de vooruitzichten?

Wanneer het seborroïsch eczeem (of de psoriasis) goed onder controle worden gehouden krijgt schalp nauwelijks de kans om weer terug te keren. Gebeurt dit toch is een hernieuwde behandeling met de salicylhoudende crème vereist.


literatuur
Abdel Hamid IA et al: Pityriasis amiantacea: a clinical and etiopathologic study of 85 patients. Int J Dermatol. 2003 Apr;42(4):260-4.

gerelateerde onderwerpen

schilfering van de hoofdhuid
jeuk op het hoofd
behandelplan schilfering behaarde hoofd
seborroïsch eczeem
berg
roos
corticosteroïden voor de huid
psoriasis van het behaarde hoofd
psoriasis – overzicht


 

Schuiven naar boven