info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Berloque dermatitis

berloque dermatitis

Wat is berloque dermatitis?

Bij deze aandoening is er sprake van een bruine verkleuring van de huid. Deze ontstaat door blootstelling van de huid aan furocoumarines: lichtgevoelige stoffen die van nature voorkomen in (ondermeer) de schillen van citrusfruit zoals sinaasappels en citroenen. Wanneer de furocoumarines aan zonlicht worden blootgesteld ontstaat de donkere verkleuring van de huid.

berloque dermatitis

Blootstelling aan furocoumarines
Furocoumarines worden nog al eens verwerkt in cosmetica-producten, met name parfums. Ook in bepaalde huishoudelijke producten komt het voor. De donkere verkleuringen van de huid ontstaan meestal 2 dagen na de gecombineerde blootstelling aan de furocoumarines en de zon. Het grillige patroon (strepen, druppels etc.) verraadt vaak dat het gaat om een Berloque dermatitis en niet om een andere vorm van hyperpigmentatie.

Hoe wordt het behandeld?
In veel gevallen zal de overpigmentatie spontaan verdwijnen. Helaas blijkt in sommige gevallen de pigmentatie erg hardnekkig. Eventueel kan dan met uw arts overlegd worden of behandeling met blekende hydrochinon crème zinvol is. Lasertherapie is over het algemeen niet zinvol en werkt soms zelfs meer klachten op.
In alle gevallen is het van groot belang dat de huid goed wordt beschermd tegen fel zonlicht.


aan berloque dermatitis gerelateerde onderwerpen

donkere vlekken op de huid
zon & huid
plant & huid

Literatuur
Zaynoun ST et al: Berloque dermatitis – a continuing cosmetic problem. Contact Dermatitis. 1981 Mar;7(2):111-6.


 

Schuiven naar boven