info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Borelingboutons

borelingboutons (erythema toxicum neonatorum)

Wat zijn borelingboutons?

Borelingboutons (erythema toxicum neonatorum) zijn zeer veel voorkomende huidafwijkingen bij pasgeboren baby’s. Meer dan de helft van de pasgeboren kinderen ontwikkelt deze plekjes op de huid. Borelingboutons verdwijnen binnen enkele dagen zonder behandeling. De oorzaak van deze plekken is onbekend.

Hoe zien ze er uit?

Het zijn rode vlekjes, bobbeltjes en puistjes die 1 tot 3 millimeter groot kunnen zijn. Soms kunnen de rode vlekjes samensmelten tot iets grotere rode vlekjes. De borelingboutons ontstaan typisch tussen de 2e en 5e dag na de geboorte, maar ze kunnen ook al bij de geboorte aanwezig zijn. De plekken kunnen overal op de huid voorkomen, behalve op de handpalmen en voetzolen.

borelingboutons (erythema toxicum neonatorum)
borelingboutons op de borst bij een pasgeboren baby

Wat zijn de klachten?

De indruk bestaat dat de huidafwijkingen geen klachten veroorzaken bij de pasgeborene.

Wat zijn de vooruitzichten?

De borelingboutons verdwijnen binnen een week en zonder behandeling.
Er zijn andere oorzaken van puistjes bij de pasgeborene die wel lijken op borelingboutons, maar het niet zijn. Dit zijn bijvoorbeeld neonatale pustuleuze melanose en acropustulose van de kinderleeftijd. Een overzicht van deze aandoeningen zijn te vinden op de overzichtspagina over puistjes bij baby’s.


gerelateerde onderwerpen

puistjes bij baby’s
acne bij baby’s
zweetpuistjes

literatuur
Geginatto FP et al: Epidemiology and Predisposing Factors for Erythema Toxicum Neonatorum and Transient Neonatal Pustular: A Multicenter Study. Pediatr Dermatol. 2017 Jul;34(4):422-426

Schuiven naar boven