info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Neonatale acne

acne bij baby's

Wat is acne bij pasgeboren baby’s?

Acne bij pasgeboren baby’s is niet zeldzaam. De officiële naam van deze vorm van acne is ‘neonatale cefale pustulose‘. Artsen noemen het in de wandelgangen meestal ‘neonatale acne’. Neonatale acne is onschuldig, houdt geen verband met andere aandoeningen en gaat altijd vanzelf binnen enkele weken over.

Hoe ziet neonatale acne er uit?

De klachten van puistjes in het gezicht beginnen meestal in de 2e of 3e levensweek van de baby. De puistjes ontstaan vooral op de wangen, maar kunnen ook ontstaan op het voorhoofd, de kin, de oogleden, de schedelhuid, de borst en de nek. Anders dan bij de gewone acne zijn er bij de neonatale acne geen mee-eters aanwezig.

Hoe wordt het veroorzaakt?

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van neonatale acne. Recent onderzoek doet vermoeden dat veel voorkomende gisten op de huid een rol spelen bij het ontstaan van de puistjes. Deze gisten zijn van de pityrosporum familie (die ook bijvoorbeeld een rol speelt bij seborrhoisch eczeem en hoofdroos).

Behandeling van neonatale acne

Neonatale acne zal spontaan verdwijnen: meestal binnen enkele weken tot hooguit enkele maanden. Behandeling is daarom niet nodig. Omdat vermoed wordt dat een gistinfectie een rol speelt wordt soms een behandeling met een anti-gist crème toegepast. Of het gebruik van een dergelijke crème ook daadwerkelijk leidt tot een snellere genezing van de acne is echter onduidelijk.


Aan acne bij baby’s gerelateerde onderwerpen

puistjes bij pasgeboren baby’s
pityrosporon folliculitis (gistpuistjes)
berg
erythema toxicum neonatorum (borelingboutons)


 

Schuiven naar boven