info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Gevoelige huid

gevoelige huid

Wat is een gevoelige huid?

De term ‘gevoelige huid’ wordt in het dagelijks leven veel gebruikt, maar wat is het eigenlijk? De term is in ieder geval geen medische en iedereen geeft er zijn eigen invulling aan. Voor de een zal een gevoelige huid bijvoorbeeld betekenen dat deze snel reageert met irritatie en jeuk bij aanraking met wollen kleding. De ander zal de huid gevoelig noemen als deze snel verbrand in de zon, rode vlekjes op de huid ontwikkelt bij warmte of makkelijk uitdroogt na het gebruik van zeep of shampoo.

De beste definitie is waarschijnlijk: een huid die in bepaalde omstandigheden meer dan de gemiddelde huid reageert op prikkels van binnen of buiten het lichaam.

Huidverzorgingsproducten

Er zijn talloze huidverzorgingsproducten en cosmetica die zich afficheren als speciaal geschikt voor de gevoelige huid. Nu hebben we net gezien dat de definitie van een gevoelige huid wel héél erg breed is en dat de aanbeveling op de verpakking van deze producten dus feitelijk ook niet heel veelzeggend is. In de meeste gevallen zullen producenten van huidverzorgingsproducten bedoelen dat het product in kwestie de huid niet te sterk ontvet en er niet te veel geur- en kleurstoffen in verwerkt zijn. Dat is natuurlijk altijd goed.

Maar het is maar zeer de vraag of mensen met een huid die bijvoorbeeld snel geprikkeld wordt na aanraking met wol (en hun huid daarom ‘gevoelig’ noemen) ook daadwerkelijk minder klachten van wollen kleding zullen ondervinden zodra zij een ‘gewoon’ huidverzorgingsproduct inruilen voor een die door de fabrikant speciaal wordt aanbevolen voor de gevoelige huid…

Algemene adviezen

Als er specifieke prikkels zijn die de huid irriteren, zoals kou, warmte of contact met bepaalde textielsoorten is de aanbeveling eenvoudig: probeer deze situaties te vermijden. Verzorg in alle gevallen de huid met zachtheid: gebruik zo min mogelijk ontvettende producten, vermijdt producten met veel geurstoffen en gebruik vooral niet te véél cosmetica.

Specifieke klachten

Zijn de klachten heel uitgesproken, dan is er mogelijk meer aan de hand. Ontstaan er na blootstelling aan kou, warmte of water bijvoorbeeld jeukende rode bultjes, dan zou er sprake kunnen zijn van galbulten (fysische urticaria). Rode jeukende plekken na zonlichtblootstelling zouden kunnen wijzen op zonneallergie en bij eczeemklachten na het gebruik van huidverzorgingsproducten kan er wellicht sprake zijn van contactallergie. Het is daarom verstandig om bij meer uitgesproken huidklachten die heftiger zijn dan je van een ‘gewone’ gevoelige huid zou verwachten te overleggen met de arts. Aanvullend (allergie)onderzoek of behandeling kan dan aangewezen zijn.


gerelateerde onderwerpen

de huid
droge huid
huidverzorging
contactallergie


 

Schuiven naar boven