info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Glomustumor

glomus tumor glomustumor

Wat is een glomustumor van de nagel?

Een glomustumor is een zeldzame, zeer pijnlijke, maar goedaardige tumor uitgaande van glomuslichaampjes. Glomuslichaampjes zijn verantwoordelijk voor de temperatuursregulatie in die delen van het lichaam die blootstaan aan grote temperatuursverschillen zoals de vingers en de oren. Glomustumortjes zijn meestal gelegen onder de vingernagels.

glomus tumor nagel
Foto: bij deze nagel is er een afwijking van de nagelplaat aanwezig. In veel gevallen is er aan ‘de buitenkant’ niet veel te zien

Hoe ziet het eruit?

Wanneer een glomustumor nog klein is, is er aan de vinger uitwendig niets te zien. Wel is er al sprake van (soms extreme) aanvalsgewijze pijn. De pijn wordt uitgelokt door temperatuursverschillen en straalt meestal uit richting de arm. Over het algemeen wekt kou de pijn sterker op dan warmte. De tumortjes zijn meestal 3-10 mm groot. Wanneer het tumortje onder de nagel is gelocaliseerd kan er een afwijkende vorm van de nagelplaat ontstaan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Wanneer een glomustumor wordt vermoed en de afwijking is niet te klein kan eventueel een hoogresolutie MRI onderzoek worden uitgevoerd. Wanneer de glomustumor te klein is zal echter alleen een chirurgische exploratie kunnen leiden tot het stellen van de juiste diagnose.

Hoe wordt een glomustumor van de nagel behandeld?

De behandeling is altijd operatief. Meestal is het nodig om de nagel te verwijderen, waarna de glomus tumor verwijderd kan worden. De nagel kan daarna weer worden teruggeplaatst. Het is belangrijk om de glomustumor radicaal te verwijderen omdat anders de kans op het opnieuw uitgroeien van de tumor groot is. Wanneer de pijnklachten enkele weken na de behandeling nog niet zijn teruggekeerd kan worden aangenomen dat de glomustumor volledig verwijderd is.


gerelateerde onderwerpen

nagels – anatomie
mucoïdcyste

literatuur
Lee HJ et al: Nail-preserving excision for subungual glomus tumour of the hand. J Plast Surg Hand Surg. 2014 Jun;48(3):201-4.

Schuiven naar boven