info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Mucoidcyste

mucoïdcyste myxoïd mucus vinger teen bobbeltje

Wat is het?

Een mucoïdcyste (myxoïd cyste, ganglion) is een volkomen goedaardige zwelling die kan ontstaan aan de vingers en tenen. Het bevat een slijmachtige vloeistof (mucus) en komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouder. Eigenlijk is het geen échte cyste maar een zogenaamde ‘pseudocyste’.

Hoe ziet een mucoidcyste eruit?

Een mucoidcyste presenteert zich als een glanzend, huidkleurig en meestal iets doorschijnend zwellinkje, meestal ter hoogte van een vinger- of teengewrichtje. De cyste is meestal verbonden met de bekleding van het gewricht van de vinger of de teen.

mucoidcyste myxoidcyste pseudocyste ganglion
foto: mucoïdcysten kunnen zowel aan de vingers als de tenen ontstaan.

Hoe wordt het veroorzaakt?

De precieze oorzaak van een mucoïdcyste is onbekend.

Wat zijn de symptomen?

Veel mucoïdcysten veroorzaken geen klachten. Toch zal een deel van de mucoïdcysten wel klachten gaan geven, met name als er per ongeluk tegenaan gestoten wordt of als zij schuren tegen het schoeisel. Wanneer een cyste per ongeluk opengaat kan er een infectie bijkomen.

Hoe wordt het behandeld?

De gouden standaard behandeling is operatief verwijderen. De afwijking wordt dan in de vorm van een ovaaltje weggesneden en de operatiewond wordt vervolgens gehecht. Deze behandeling wordt doorgaans uitgevoerd door de dermatoloog, chirurg of plastisch chirurg. Zelfs wanneer de behandeling volgens de regels der kunst wordt uitgevoerd is de kans op een recidief (terugkeer van de cyste) vrij aanzienlijk.

Andere behandelopties, zoals bevriezingstherapie (cryotherapie) of het herhaaldelijk leeg laten lopen van de cyste, worden ook wel uitgevoerd maar de kans op terugkeer van de cyste is dan wel zeer aanzienlijk.


literatuur
Balakirski G et al: Effectiveness and Safety of Surgical Excision in the Treatment of Digital Mucoid Cysts. Dermatol Surg. 2017 Jul;43(7):928-933.

gerelateerde onderwerpen

stikstof behandeling
glomustumor

Schuiven naar boven