info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Hagelhuid

hagelhuid bier spots vlekken angiospastische maculae

Wat is het?

Bij hagelhuid (angiospastische vlekken, vlekken van Bier) zijn witte vlekjes op de huid die veroorzaakt worden door het samenknijpen van de bloedvaatjes van de huid. Zij komen vooral voor aan de benen, maar worden soms ook aan de armen of op de romp gezien. Door de typische witte vlekjes wordt het fenomeen ook wel hagelhuid genoemd. Hagelhuid is niet zo zeldzaam. Het werd voor het eerst beschreven door Bier in 1898.

Hoe ziet het eruit?

Kenmerkend zijn de witte vlekjes op basis van een rode (soms zelfs iets paarse-) huid aan de benen of armen. De plekken treden op wanneer het been of de arm langdurig naar beneden hangt of gestuwd wordt. Wanneer het been hoog gelegd wordt verdwijnen de plekken weer.

hagelbenen hagelhuid bier spots angiospastische maculae

Hoe wordt het veroorzaakt?

De oorzaak van het samenknijpen van de bloedvaatjes is niet geheel duidelijk. De meeste artsen beschouwen hagelhuid als een fysiologisch (normaal) verschijnsel zonder kennelijke klinische betekenis. Toch zijn er ook wel onderzoeken die er op wijzen dat hagelhuid vaker voorkomt bij spataderen en lymfoedeem.

Hagelhuid wordt vooral gezien bij jong volwassenen en bij zwangeren.


literatuur
Dean et al: Bier spots are an under-recognized cutaneous manifestation of lower extremity lymphedema: a case series and brief review of the literature. Ann Vasc Surg. 2014 Nov;28(8):1935.e13-6.

gerelateerde onderwerpen

spataderen
confettihuid

Schuiven naar boven