info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Ivermectine creme

ivermectine creme Soolantra

Belangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over het geneesmiddel ivermectine in crèmevorm. Het vervangt niet de bijsluiter die bij dit geneesmiddel hoort. Lees de bijsluiter vóór gebruik van het middel goed door en raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts.

Wat is ivermectine creme (Soolantra ®)?

Ivermectine crème is een geneesmiddel dat kan worden voorgeschreven bij de behandeling van rosacea.

Hoe werkt het?
Ivermectine helpt tegen rosacea door een dubbel effect: het remt de ontsteking van de huid bij rosacea en het verlaagt de aantallen demodexmijten op de huid.
Ivermectine is een stof die mijten (kleine krab-achtige parasieten) uitschakelt door hun zenuwstelsel aan te tasten. Demodex mijten zijn organismen die van nature in de haarfollikels van de huid voorkomen maar waarvan wordt aangenomen dat als zij in te grote aantallen aanwezig zijn klachten kunnen veroorzaken van ontsteking van de huid, zoals bij rosacea. Verlagen van de aantallen Demodex mijten kan dus leiden tot een verbetering van de huidklachten.

Hoe moet het worden toegepast?
De bedoeling is dat dagelijks een keer een kleine hoeveelheid ter grootte van een erwt wordt aangebracht op de aangedane delen van de gezichtshuid. Vervolgens moet de crème gelijkmatig worden uitgesmeerd. De behandelduur is 4 maanden. Indien dat nodig blijkt kan de kuur nog eens herhaald worden. Als na enkele maanden nog onvoldoende effect is opgetreden is het verstandig opnieuw met de voorschrijvend arts te overleggen.

Zijn er bijwerkingen?
Bij gebruik van de créme kan soms branderigheid en irritatie van de huid ontstaan. De ervaring van de meeste dermatologen is dat de irritatieklachten bij ivermectinecrème duidelijk minder zijn dan andere gebruikelijke crème- of gel behandelingen voor rosacea.
Gebruik van de crème wordt ontraden bij zwangerschap en tijdens borstvoeding (bron: farmacotherapeutisch kompas)


gerelateerde onderwerpen

rosacea
demodex
oogrosacea
ivermectine tabletten

Literatuur
Schaller et al: Dual anti-inflammatory and anti-parasitic action of topical ivermectin 1% in papulopustular rosacea. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2017 Jun 27.


 

Schuiven naar boven