info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Oogrosacea

rosacea van de ogen oogrosacea

Wat is rosacea van de ogen?

Rosacea van de ogen (oogrosacea, oculaire rosacea) is een ontsteking die roodheid, jeuk en branderigheid van de ogen veroorzaakt. Vooral mensen met rosacea van de huid – een aandoening die bijzonder veel voorkomt – hebben een vergroot risico om oogrosacea te ontwikkelen.
Rosacea van de huid en rosacea van de ogen hoeven niet gelijktijdig te ontstaan. Soms bestaan er al jaren klachten van de huid voordat de ontsteking aan de ogen begint. Andersom (dus eerst oogklachten en daarna pas huidafwijkingen) komt ook regelmatig voor.

Wat zijn de klachten?
mensen met oogrosacea hebben vooral last van droge, jeukende ogen en een branderig gevoel. De oogleden kunnen rood en gezwollen zijn en ook het oogwit van de oogbol kan rood verkleuren. Ook kan er het gevoel zijn alsof er voortdurend een zandkorreltje in het oog zit. Wazig zien en lichtovergevoeligheid kunnen optreden. Overigens hoeven niet ál deze klachten op te treden bij rosacea van de ogen.

Wat is de oorzaak van rosacea van de ogen?
De oorzaak van de aandoening is onbekend. Er bestaat meestal wel een zekere aanleg voor de aandoening. Sommige onderzoekers menen dat demodex-mijten een belangrijke rol spelen in het ontstaan van de klachten.
Het gebruik van sterk gekruid voedsel en alcohol zou de verschijnselen kunnen verergeren, evenals blootstelling van de ogen aan veel zonlicht of wind.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Voor het stellen van de diagnose zijn geen speciale onderzoeken nodig.

Hoe wordt rosacea van de ogen behandeld?
Meestal zal de arts voor oogrosacea een antibioticumkuur voorschrijven met antibiotica uit de tetracycline-groep. In Nederland is dat meestal doxycycline. Doxycycline wordt ook voorgeschreven voor ernstiger vormen van huidrosacea. Als mensen met rosacea van de huid worden behandeld met antibiotica merken ze soms ook dat lichte klachten van oogrosacea, waar zij zich daarvoor soms nog niet zo van bewust waren, verbeteren.

Wat kunt u zelf doen?
Het is belangrijk om de ogen en oogleden met zachtheid te behandelen. Gebruik zo min mogelijk make-up rond de ogen en reinig de oogleden niet met agressieve demaquillage-producten maar met lauw water of speciale zachte reinigingsproducten. Draag geen contactlenzen, met name tijdens perioden van verergering van de klachten.


gerelateerde onderwerpen

rosacea van de huid
demodex
ivermectine creme

Literatuur
Wladis EJ et al: Treatment of Ocular Rosacea. Surv Ophthalmol. 2017 Aug 3. pii: S0039-6257(17)30001-2.


 

Schuiven naar boven