info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Keratosis pilaris

keratosis pilaris anservel

Wat is keratosis pilaris?

Keratosis pilaris (in het Nederlands ook wel: anservel) is een zeer veel voorkomende stoornis in de rijping van de hoorncellen bij de haarzakjes. De afwijking wordt vooral gezien aan de strekzijde van de bovenarmen en bovenbenen. Soms komt het meer uitgebreid voor, zoals op de billen en in het gezicht. De huid voelt ruw aan.

Hoe ziet het eruit?

Keratosis pilaris is een ruwe huid. De huid voelt ruw aan door kleine rode papeltjes (bobbeltjes) die precies bij de haarzakjes liggen. Vaak blijkt het haartje niet goed uit te groeien. De plekken voelen daarom ruw of zelfs rasperig aan. Meestal geeft keratosis pilaris geen klachten, maar soms kunnen bacteriën zich nestelen in de slecht uitgegroeide haarzakjes, waardoor kleine infecties en ontstekingen ontstaan, die zorgen voor puistjes.
Zoals gezegd komt keratosis pilaris het meeste voor op de strekzijde van de armen en benen en op de billen. Een variant van anservel in het gezicht wordt ulerythema ophryogenes genoemd.

keratosis pilaris creme

Wie krijgt het?

Geschat wordt dat ca. 25% van de Nederlandse bevolking in meer of mindere mate anservel heeft. Het komt dus zoveel voor dat men zich kan afvragen of het wel een echte afwijking betreft. Opvallend is wel dat vooral mensen met een atopische constitutie (dat wil zeggen dat ze gevoelig zijn voor ontwikkelen van eczeem en astmatische klachten) relatief vaak anservel hebben.
Anservel ontstaat meestal al op de kinderleeftijd en blijft doorgaans stabiel aanwezig. ‘Genezing’ treedt vrijwel nooit op. Verergering in de loop van de jaren komt helaas nog wel eens voor.

Hoe wordt het behandeld?

Keratosis pilaris is niet te genezen. Wel is het ruwe karakter van de huid te verzachten met crèmes die een hoorn-oplosser bevatten zoals ureum en salicylzuur. Deze crèmes zijn verkrijgbaar bij de apotheek of door uw arts voor te schrijven.

Goede ureumcreme is zonder recept te koop bij de apotheek.


gerelateerde onderwerpen

ulerythema ophryogenes (anservel in het gelaat)
constitutioneel eczeem
constitutioneel eczeem bij kinderen

Literatuur
Hwang S et al: Keratosis pilaris: a common follicular hyperkeratosis. Cutis. 2008 Sep;82(3):177-80.


 

Schuiven naar boven