info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Ulerythema ophryogenes

ulerythema ophryogenes anservel wenkbrauw

Wat is ulerythema ophryogenes?

Ulerythema ophryogenes (anservel van het gelaat, keratosis pilaris atrophicans faciei) is eigenlijk een variant van keratosis pilaris. Keratosis pilaris (Nederlands: anservel) is een ruw aanvoelende huid die vooral voorkomt aan de strekzijde van de bovenarmen en bovenbenen. Het komt bijzonder veel voor. Ulerythema ophryogenes heeft dezelfde kenmerken als anservel aan de armen en benen maar het bijzondere is dat het ontstaat in het gelaat. Met name aan de wangen en aan de wenkbrauwen. Vooral de roodheid in de wenkbrauwen is heel karakteristiek voor ulerythema ophryogenes.

Hoe ziet het eruit?

Het meest opvallend is een vrij forse, blijvende roodheid van de wangen. Vaak is ook een deel van het voorhoofd en de wenkbrauwen aangedaan. De huid kan op deze plaatsen ruw aanvoelen. Dit komt door de toename van hoornweefsel rond de openingen van de haarzakjes. Soms ontstaat haaruitval aan de buitenste uiteinden van de wenkbrauwen.

ulerythema ophryogenes anservel wenkbrauw
foto: de wenkbrauw is een klassieke plek voor ulerythema

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van ulerythema ophryogenes is niet bekend. Er is bijna altijd sprake van een atopische aanleg (aanleg voor eczeem en asthma). De meeste patienten met ulerythema hebben ook ‘gewone’ keratosis pilaris. Ulerythema ophryogenes komt vooral voor bij kinderen en jong-volwassenen.

Hoe wordt het behandeld?

Er is geen genezende behandeling voor ulerythema mogelijk. Goede verzorging van de huid met onderhoudscrème en bescherming tegen fel zonlicht helpen de klachten te verminderen. In de loop van de jaren neemt de vurigheid en ruwheid van de huid vaak wel af. Hardnekkige klachten van ruwheid kunnen soms wel verbeteren met verzorgende crèmes die ureum bevatten. De huid kan dan zachter worden, maar de roodheid verdwijnt in de regel niet. Ook kan tretinoine crème verbetering geven. Deze medicinale crème is op doktersrecept verkrijgbaar bij de apotheek. Het is verstandig om bij het gebruik van tretinoine in eerste instantie te kiezen voor de iets lagere concentratie (0,02%).


gerelateerde onderwerpen

anservel (keratosis pilaris)

literatuur
Turegano MM et al: Lichenoid folliculitis: A unifying concept. J Cutan Pathol. 2017 Mar 26.

Schuiven naar boven