info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Liplik eczeem

liplik eczeem lip lick dermatitis

Wat is liplik eczeem?

Liplik eczeem is een ontsteking van de lippen en de huid om de lippen heen die ontstaat door het herhaaldelijk bevochtigen van de lippen met speeksel. Door het herhaaldelijke contact met speeksel wordt de huid beschadigd en raakt vervolgens ontstoken.

Hoe ziet het eruit?

De huid rond de lippen is uitgedroogd, rood en schilferend. De rode plekken zijn vrij scherp afgegrensd van de gezonde huid en geven klachten van een branderig gevoel. Soms is er ook sprake van een infectie door bacteriën: deze veroorzaakt dan gele korstjes bovenop het eczeem.

liplik eczeem lip lick dermatitis
foto: het eczeem reikt precies tot waar de tong bij kan.

Wie krijgt het?

Liplik dermatitis kan op elke leeftijd voorkomen, maar wordt vooral gezien bij kinderen. Vaak is het dwangmatig aflikken van de lippen een voorbijgaande ’tik’ maar in sommige gevallen is ondersteuning door een (kinder)psycholoog gewenst om het gedrag af te leren.

Hoe wordt het behandeld?

Wanneer het liplikken wordt gestopt verdwijnen de klachten vanzelf. Het genezingsproces kan worden gestimuleerd door het kortdurend gebruik van een lichte corticosteroïd crème. Daarnaast is het zinvol om de huid rond de mond meerdere keren per dag in te smeren met Vaseline om de huid tegen het speeksel te beschermen.


gerelateerde onderwerpen

mondhoekeczeem (perlèche)
droge lippen

Schuiven naar boven