info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Droge lippen

droge lippen

Hoe ontstaan droge lippen?

Droge lippen met schilfers en kloofjes komen algemeen voor, met name in de wintermaanden. Ze kunnen bijzonder hinderlijk en pijnlijk zijn. Wanneer lippen uitgedroogd zijn hebben veel mensen de neiging de droge lippen met de tong de bevochtigen. Dit geeft voor enkele seconden verlichting maar vervolgens drogen de lippen nog verder uit. Bovendien wordt, als gevolg van de enzymen in het speeksel, de beschadigde huid nog verder aangetast. Door het regelmatig aflikken van uitgedroogde lippen ontstaat op de lippen en vaak ook op de huid eromheen een eczeemreactie: dit eczeem wordt lip licking dermatitis (of ook wel: liplik eczeem) genoemd.
Ook door het gebruik van geneesmiddelen kunnen droge lippen ontstaan. Bekende voorbeelden zijn isotretinoine (tegen acne) en acitretine (tegen o.a. psoriasis).

Wat zijn de verschijnselen?

Bij droge lippen zijn er over het algemeen korstjes, schilfertjes en scheurtjes in het lippenrood aanwezig. In een vroeg stadium is er vaak niet meer dan een intensere roodheid, een iets bobbelig oppervlak en een duidelijk gevoel van droogte.

Wat is de oorzaak van droge lippen?

Droge lippen kunnen ontstaan in dezelfde periode waarin een droge huid en uitdrogingseczeem ontstaan. De winter is het meest uitgesproken ‘drogelippenseizoen’. Dit komt door de droge, koude lucht buiten maar ook door uitdrogende factoren binnenshuis. De centrale verwarming wordt in de winter immers aangezet waardoor een zeer droge atmosfeer in huis kan ontstaan. Deze droge atmosfeer verhoogt de kans op droge lippen.
Uitgebreide blootstelling aan UV straling kan (met name in combinatie met droge, koude lucht: wintersport!) leiden tot uitdroging van de lippen.
Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan leiden tot droge, klovende lippen (zoals hierboven al beschreven) en ook uitdroging van het lichaam door verminderde vochtinname kan leiden tot problemen met de lippen.

Hoe worden droge lippen behandeld?

Droge lippen kan men voorkomen en behandelen door de ze goed vet te houden met een lippenzalf of -balsem. In de handel zijn vele verschillende soorten verkrijgbaar en ook uw arts kan speciale lippenzalf voorschrijven (vaseline-lanoline-glycerine ààà). Pure vaseline is ook prima, evenals de speciale lippenbalsems in sticks die bij de drogist te koop zijn. Tijdens de zomer of de wintersport zijn er ook verzorgende lippenbalsems met UV-bescherming heel bruikbaar.


gerelateerde onderwerpen

liplikeczeem
zon & huid
droge huid
isotretinoine therapie tegen acne

Schuiven naar boven