info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Loose Anagen Hair Syndrome

loose anagen hair syndrome

Wat is het loose anagen hair syndrome?

Het Loose Anagen Hair Syndrome (LAHS) is een zeldzame vorm van haaruitval. De aandoening wordt vooral gezien bij jonge blonde meisjes. Het haar groeit niet uit tot de volledige lengte en laat vrij makkelijk los van de hoofdhuid.

Wat zijn de klachten?

Bij LAHS melden de ouders dat het haar van hun kind steeds dunner wordt en dat knipbeurten niet meer nodig zijn omdat de haren toch niet meer doorgroeien nadat ze een bepaalde lengte hebben bereikt. Vaak klagen ouders dat het haar dof en droog geworden is.
De kinderen zijn overigens gezond en hebben geen tekorten aan vitaminen of mineralen. Bijzonder is dat LAHS een enkele keer wel bij meerdere leden in één familie wordt aangetroffen.

Hoe wordt de diagnose loose anagen hair syndrome gesteld?

De arts kan een haartrektest uitvoeren. Hierbij wordt voorzichtig aan plukjes haar getrokken, zonder dat het pijn doet. Normaal horen dan geen haren los te komen of hooguit een of twee haren die zich in de telogene fase van de haarcyclus bevinden. Bij LAHS komen bij de trektest juist haren uit de anagene (=groei) fase los. Onder de microscoop is de haarwortel van deze haren opvallend ruw en geknikt en heeft wel iets weg van een afgebrande lucifer.

loose anagen hair syndrome

Hoe wordt het behandeld?

Er is vooralsnog geen behandeling voor LAHS. Bij het ouder worden verbetert de haargroei meestal.

gerelateerde onderwerpen

haaruitval
het haar
haaruitval volgens het vrouwelijk patroon (HVP)
alopecia areata

literatuur
Srinivas SM: Loose Anagen Hair Syndrome. Int J Trichology. 2015 Jul-Sep;7(3):138-9. (volledig artikel)

Schuiven naar boven