info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Moedervlek van Meyerson

naevus van meyerson eczeem moedervlek

Wat is een moedervlek van Meyerson?

Een naevus (moedervlek) van Meyerson is een moedervlek waaromheen een eczeem-reactie is ontstaan. De moedervlek kan hierdoor jeuken.De aandoening is voor het eerst beschreven door Meyerson in 1971. Hoewel de naevus van Meyerson nog niet veel in de literatuur beschreven is, ziet elke dermatoloog een moedervlek met een dergelijke eczeemreactie met enige regelmaat.

naevus van meyerson eczeem moedervlek

Hoe wordt het behandeld?

De dermatoloog zal doorgaans eerst een corticosteroïdzalf geven waardoor de eczeemreactie uitblust. Zodra dit gebeurd is kan de moedervlek beter worden beoordeeld dan met de ontstekingsreactie eromheen. Wanneer de resterende moedervlek er toch nog onrustig uit blijft zien wordt deze uiteindelijk toch nog operatief verwijderd. Het blijkt dan microscopisch vaak te gaan om een goedaardige moedervlek van het zgn ‘samengestelde type’. Desalniettemin zijn ook wel beginnende melanomen beschreven met een eczeemcomponent dus waakzaamheid is wel geboden!


Gerelateerde onderwerpen

moedervlekken
halo naevus

Literatuur
Balato A et al: Meyerson phenomenon around naevi: resolution after sun exposure? Acta Derm Venereol. 2011 May;91(3):352-3 (volledig artikel)
Sezer E et al: Meyerson Phenomenon as a Component of Melanoma in situ. Acta Dermatovenerol Croat. 2016 Apr;24(1):81-2.


 

Schuiven naar boven