info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Palmpel


Wat is palmpel?

Palmpel is een veelvoorkomende vervelling van de huid van de handpalmen. Er is een droge schilfering aan de handpalmzijde en van de huid aan de zijkanten van de vingers. Meestal doet niet de héle handpalm mee. Het wordt gezien als een variant van dyshidrotisch eczeem. Medische namen voor palmpel zijn: dyshidrosis lamellosa sicca en exfoliatio manuum areata. In het Engels heet het recurrent focal palmar peeling.

dyshidrotisch eczeem van het type lamellaris sicca
foto: palmpel (dyshidrotisch eczeem van het type lamellosa sicca).

Hoe ziet palmpel er uit?

Er ontstaan kleine met lucht gevulde blaasjes aan de handpalmen en zijkanten van de vingers. Deze blaasjes schilferen af en daaronder zit weer gewone huid. Er is meestal geen roodheid of jeuk aanwezig. De klachten verdwijnen meestal weer vanzelf, maar kunnen wel hardnekkig terugkomen. Opvallend is dat de schilfering de neiging heeft bij elke ‘aanval’  steeds op dezelfde plek terug te komen.

Hoe ontstaat palmpel?

Dermatologen weten nog niet hoe palmpel precies ontstaat. Het lijkt vooral te worden uitgelokt door veel de handen te wassen. Ook het veel dragen van niet-ventilerende handschoenen kan de klachten uitlokken. Ook lijkt er een invloed van het weer te zijn: bij warm, vochtig weer lijken de klachten sneller terug te komen.

Hoe wordt het behandeld?

Palmpel trekt steeds vanzelf weer weg. Het regelmatig invetten van de handen met vette zalf of zalf die ureum bevat kan de schilfering sneller stoppen en kan mogelijk ook voorkomen dat er opnieuw palmpel ontstaat. Peuter niet aan de losse velletjes aan de randen van de schilferplekjes. Deze velletjes zitten vast en kunnen bij lostrekken kleine wondjes veroorzaken.

Goede ureumcreme is zonder recept te koop bij de apotheek.


handige links

dyshidrotisch eczeem

 

Literatuur

Lee YC et al: Recurrent Focal Palmar Peeling. Australas J Dermatol 1996 Aug;37(3):143-4.

Schuiven naar boven