info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Pearly penile papules

pearly penile papules

Wat zijn pearly penile papules?

Pearly penile papules (afgekort PPP) zijn zeer veel voorkomende goedaardige kleine slijmvliesbultjes aan de penis. Pearly penile papules zijn géén medische afwijking en zijn dan ook volstrekt onschuldig. Nederlandse namen voor PPP zijn parelketting en glanskrans.

Wat zijn de verschijnselen?

Op de overgang tussen de eikel (=glanspenis) en de penisschacht zijn tientallen tot honderden kleine huidkleurige tot parelmoerkleurige, glanzende kleine huidflapjes zichtbaar. Deze flapjes kunnen langs de gehele onderrand van de eikel voorkomen en zo dus een hele krans vormen. Soms is er zelfs sprake van meerdere ringen die vlak naast elkaar gelegen zijn. PPP geven in principe geen klachten van jeuk of pijn. Een enkele keer worden ze ten onrechte aangezien voor genitale wratten.

Hoe ontstaat het?

PPP zijn goedaardige zwellinkjes uitgaande van het bindweefsel van de penis waar een genetische aanleg voor bestaat. Het is dus geen seksueel overdraagbare aandoening en niet besmettelijk.

Hoe wordt het behandeld?

PPP hoeven niet te worden behandeld. Veel mensen vinden de PPP wel storend. Met o.a. lasertherapie zijn ze goed te verwijderen.

Wat zijn de vooruitzichten?

PPP gaan niet spontaan over en blijven het gehele leven bestaan. In de loop van het leven kunnen ze geleidelijk in aantal toenemen.


Aan pearly penile papules gerelateerde onderwerpen

genitale wratten
penisproblemen – overzicht
smegma


 

Schuiven naar boven