info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Smegma

smegma

Wat is smegma?

Smegma is een witte substantie die wordt aangemaakt op de geslachtsdelen van zowel mannen als vrouwen. Bij mannen hoopt smegma zich op onder de voorhuid terwijl het bij vrouwen ontstaat in de plooien van de kleine schaamlippen en bij de clitoris. Het aanmaken van smegma is een normaal verschijnsel.

Hoe ontstaat het?

Smegma bestaat hoofdzakelijk uit opeenhoping van dode, afgestoten huidcellen die vanwege het feit dat zij in een plooi ‘gevangen’ zitten niet spontaan verdwijnen zoals dit elders op de huid het geval is. Bij vrouwen is er vaak nog bijmenging van talg uit de talgklieren in het vulva gebied. Bij mannen is er een bijmenging van producten uit de prostaat en de klieren van Littré. Deze kliertjes bevinden zich in het laatste deel van de plasbuis bij mannen en maken slijm aan.
Smegma wordt door alle vrouwen en onbesneden mannen aangemaakt. Bij mannen zou het mogelijk een rol spelen bij het soepel afrollen van de voorhuid over de glanspenis. De hoeveelheid smegma die geproduceerd wordt is afhankelijk van de levensfase. Er wordt door mannen van 20-50 jaar meer smegma geproduceerd dan door kinderen en ouderen.

Kan het kwaad?

Lange tijd werd vermoed dat langdurige en herhaalde smegmaophoping onder de voorhuid op de lange duur kan leiden tot en verhoogde kans op peniskanker. Deze gedachte wordt door een aantal (oudere) onderzoeken ondersteund. Na meer recent onderzoek werd deze conclusie in twijfel getrokken (lit). Vooralsnog gaat men er van uit dat smegma op zichzelf geen peniskanker veroorzaakt maar dat het niet regelmatig wegspoelen van smegma kan leiden tot irritatie en zelfs ontsteking van de voorhuid en glanspenis. Mogelijkerwijs zouden deze ontstekingen wél een verhoogd risico op peniskanker kunnen geven.

Hygiëne maatregelen

In het licht van wat nu bekend is lijkt het verstandig dat mannen toch regelmatig het smegma verwijderen van de voorhuid. Dit dient te gebeuren met schoon water. Gebruik in het genitaalgebied geen zeepproducten of andere reinigers. Gewoon onder de douche schoonspoelen is voldoende.


gerelateerde onderwerpen

problemen van de penis
voorhuidhygiëne bij baby’s en peuters
peniscarcinoom
lichen sclerosus bij mannen

Schuiven naar boven