info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Schimmel op het behaarde hoofd

schimmel op het behaarde hoofd

Wat is schimmel op het behaarde hoofd?

Schimmel-infecties kunnen verschillende delen van de huid aantasten. Wanneer schimmels op het behaarde hoofd voorkomen noemen wij dat tinea capitis.

Hoe zien de plekken op het hoofd eruit?

Bij schimmel-infectie op het behaarde hoofd worden soms een of enkele kale plekken gezien die bedekt zijn met een fijne grijze schilfering. Soms is er sprake van talloos veel kleine schilferende plekjes. Ook kunnen puistjes of nattende, pussende plekken zichtbaar zijn. De verschijnselen zijn afhankelijk van de soort schimmel en de afweer reactie van de patient.

schimmel op het behaarde hoofd
foto’s: schimmel op het hoofd kan met droge schilfering gepaard gaan, maar ook met nattende plekken (rechts).

Hoe wordt het veroorzaakt?

Er zijn verschillende soorten schimmelsoorten die klachten op het behaarde hoofd kunnen veroorzaken. Zij kunnen ingedeeld worden in 2 groepen:

Schimmels die aan de buitenkant van de haarschacht blijven (ectothrix-infecties). Hiertoe behoren de soorten: Microsporum canis, Microsporum audouinii, Trichophyton verrucosum en Trichophyton mentagrophytes. Bij deze infecties breken de haren enkele millimeters boven de hoofdhuid af.

Schimmels die de haarschacht ingroeien (endothrix-infecties). Hiertoe behoren de soorten: Trichophyton violaceum, Trichophyton tonsurans en Trichophyton soudanense.
Wie krijgt het?

In de praktijk worden schimmelinfecties van het behaarde hoofd vooral gezien bij kinderen. Niet zelden zijn dit kinderen van buitenlandse afkomst die enige tijd vóór de verschijnselen ontstonden op vakantie zijn geweest in hun land van oorsprong. Ook kinderen die in contact zijn geweest met dieren die met schimmel geïnfecteerd zijn geweest lopen een groter risico.

Hoe wordt de schimmel aangetoond?

Het is mogelijk om schimmels aan te tonen met microscopisch onderzoek, kweek van de schimmel en tegenwoordig ook met moderne en snelle laboratorium testen (PCR-onderzoek).
Om dit onderzoek uit te kunnen voeren zal de dermatoloog enkele haren en huidschilfers afnemen.

Hoe wordt het behandeld?

Omdat ernstige schimmelinfecties op het behaarde hoofd soms kunnen leiden tot blijvende kale plekken is een snelle behandeling van belang. Er zijn verschillende anti-schimmelkuren beschikbaar. Welk type gekozen wordt is onder meer afhankelijk van de soort schimmel die is aangetroffen.


Aan schimmel op het behaarde hoofd gerelateerde onderwerpen

schimmelinfecties van de huid
kale plekken
schimmelnagel (kalknagel)
pityriasis versicolor (zomergist)

literatuur
Hay RJ: Tinea Capitis: Current Status. Mycopathologia. 2017 Feb;182(1-2):87-93 (volledig artikel)


 

Schuiven naar boven