info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Zomergist

Wat is zomergist?

Zomergist (pityriasis versicolor) is een vrij veel voorkomende gistinfectie van de huid, die vooral in de zomer optreedt (vandaar de naam ‘zomergist’). Het wordt veroorzaakt door de gist Malassezia furfur. Deze komt veel op de huid voor, maar veroorzaakt meestal geen duidelijk zichtbare infectie. Waarom de gist bij sommige mensen wel zorgt voor zichtbare huidafwijkingen is niet geheel duidelijk.

zomergist pityriasis versicolor

inhoud:

Hoe ziet het er uit?

Hoe wordt het behandeld?

Tips

Artsenpagina


 

Hoe ziet zomergist eruit?

Typisch voor zomergist zijn één tot enkele centimeters grote plekken, die vooral op borst en rug zijn gelokaliseerd. De plekken zijn doorgaans minder gepigmenteerd dan de niet aangedane huid, vooral bij gepigmenteerde of door de zon gebruinde huid. Dit komt omdat door de gistinfectie de werking van de pigmentcellen gedeeltelijk blokkeert.

Bij de heel blanke huid zijn de aangedane plekken vaak juist iets donkerder dan de normale huid. Aan de rand van de vlekken is een heel fijne schilfering te zien. Soms wordt de schilfering pas duidelijk als de huid iets wordt opgerekt. Als deze ‘rektest’ positief is, is de diagnose al vrijwel zeker. Eventueel is de gist door de arts nog microscopisch aan te tonen.

pityriasis versicolor zomergist
foto: pityriasis versicolor (zomergist) op de rug.

Hoe wordt pityriasis versicolor behandeld?

De gistinfectie kan effectief worden bestreden met

ketoconazol creme
Deze moet dagelijks op de aangedane huid worden aangebracht gedurende 2 weken. Het verdient aanbeveling daarnaast ook de hoofdharen enkele keren per week te wassen met ketoconazol hoofdgel.

seleensulfide suspensie
Deze moet volgens voorschrift worden gebruikt. De suspensie dient te worden aangebracht op de aangedane plaatsen met een kleine hoeveelheid water, dan 10 minuten laten inwerken, daarna zorgvuldig afspoelen. Deze behandeling wordt eenmaal daags gedurende 7 dagen toegepast (zie ook: farmacotherapeutisch kompas).

itraconazol tabletten
Voor zeer hardnekkige pityriasis versicolor kan ook een orale kuur met anti-gist medicijnen worden voorgeschreven.

Tips

Zodra de gistinfectie afdoende is bestreden kan de huid weer normaal pigmenteren. Dit duurt meestal wel enkele maanden.
Pityriasis versicolor heeft helaas de neiging om na verloop van tijd opnieuw op te spelen. Het kan helpen om in het zomerseizoen luchtige, niet-afsluitende kleding te dragen om nieuwe klachten te voorkomen.


Gerelateerde onderwerpen

schimmelinfectie van de huid
ringvormige huidafwijkingen
seleensulfide suspensie


 

Schuiven naar boven