info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Seleensulfide

seleensulfide seleniumsulfide

Belangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over het geneesmiddel seleensulfide suspensie. Het vervangt niet de bijsluiter die bij dit geneesmiddel hoort.
Lees de bijsluiter vóór gebruik van het middel goed door en raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts.

Wat is seleensulfide suspensie?

Seleensulfide (of: selenium sulfide, merknaam Selsun ®) is een medicinale shampoo die gebruikt kan worden tegen pityriasis versicolor (zomergist) en seborrhoisch eczeem van het behaarde hoofd. Het schakelt de overtollige gisten uit die verantwoordelijk zijn voor de genoemde huidproblemen. Hoewel het geneesmiddel voor beide indicaties is geregistreerd wordt het vooral ingezet voor de behandeling van pityriasis versicolor.

Wie is niet geschikt voor deze therapie?

Seleensulfide wordt niet voorgeschreven bij kinderen.
Wanneer de huid beschadigd is kan het middel ook niet worden toegepast omdat er dan een groter risico bestaat op opname door de huid heen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

De belangrijkste bijwerkingen zijn: irritatie van de huid, in zeldzame gevallen kan haaruitval of haarverkleuring ontstaan.
Door langdurig gebruik of gebruik op de beschadigde huid kan resorptie van seleensulfide ontstaan: dit kan leiden tot maag en darmstoornissen, tremoren en metaalsmaak in de mond. De uitgeademde lucht kan dan naar knoflook ruiken.

Hoe wordt het gebruikt?

Bij de behandeling van pityriasis versicolor wordt zowel de aangedane huid behandeld als het behaarde hoofd. Er wordt verondersteld dat het behaarde hoofd kan dienen als reservoir voor de gisten die de kenmerkende huidafwijkingen bij pityriasis versicolor kunnen veroorzaken.

Lichaam
de suspensie aanbrengen met een kleine hoeveelheid water en dit 10 minuten laten intrekken, daarna zorgvuldig afspoelen.
Doe dit 1x per dag gedurende 7 dagen.

Hoofdhuid
verwijder metalen voorwerpen uit het haar en de oren, dit is belangrijk omdat seleensulfide metalen voorwerpen kan aantasten. Was de haren eerst met gewone shampoo. Gebruik vervolgens 5-10 ml van de seleensulfide suspensie en wrijf de haren en hoofdhuid hier goed mee in. Laat dit vervolgens 2-3 minuten goed inwerken en spoel vervolgens grondig uit.
Duur van de behandeling: de eerste 2 weken 2× per week, de volgende 2 weken 1× per week, daarna naar behoefte (zie ook: farmacotherapeutisch kompas).

Vermijd contact met de ogen en slijmvliezen. Na contact met de ogen goed spoelen met water. Na gebruik goed de handen wassen en nagels borstelen: seleensulfide kan in principe de nagels donker laten verkleuren.

Alternatieven voor seleensulfide

Voor de behandeling van pityriasis versicolor kan ook ketoconazol shampoo en -crème worden gebruikt. Bij uitgebreide infecties kan ook een orale kuur met anti-gist medicijnen (itraconazol) worden voorgeschreven.


gerelateerde onderwerpen

zomergist (pityriasis versicolor)
seborrhoisch eczeem

farmacotherapeutisch kompas over seleniumsulfide shampoo

Schuiven naar boven