info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Smetweb

smetweb

Wat is smetweb?

Smetweb (erosio interdigitalis blastomycetica) is een candidainfectie van de huid tussen de vingers of tenen. De meest typische plek is tussen de middelvinger en de ringvinger van de handen. De afwijking komt regelmatig voor en kan erg pijnlijk zijn.

Hoe ontstaat het?

De belangrijkste oorzaak is opweking van de huid door water. Het dragen van een ring bevordert het achterblijven van water, zeepresten en andere irriterende stoffen. Dit draagt bij aan het afbreken van de barrièrefunctie van de huid. De candidagist kan zich dan in deze niet-intacte huid vestigen.

smetweb

Wie krijgt het?

Smetweb kan makkelijker ontstaan bij veel contact met water. Mensen die beroepshalve veel met water en irriterende stoffen in contact komen zijn schoonmakers, koks, horecapersoneel en (para)medici. Ook mensen met diabetes (suikerziekte) hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van smetweb. Het is bekend dat smetweb kan worden verergerd door het gebruik van lokale corticosteroid creme, een geneesmiddel dat veel wordt voorgeschreven bij eczeem. Het komt nog al eens voor dat smetweb in eerste instantie voor eczeem wordt aangezien. Er kan dan om die reden een corticosteroid worden voorgeschreven wat er toe kan bijdragen dat de huidklachten juist toenemen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan meestal zonder aanvullend onderzoek gesteld worden. Wanneer er twijfel is over de diagnose kan een kweek worden afgenomen. Aandoeningen die op smetweb lijken zijn orthoergisch eczeem en erythrasma (infectie met de corynebacterie)

Hoe wordt het behandeld?

Een behandeling met een gistdodende crème is meestal afdoende voor de korte termijn. Om te voorkomen dat de smetweb steeds weer terugkeert is het vermijden van uitlokkende factoren zoals water, zeep en irriterende stoffen van groot belang. Droog na het wassen de handen goed af tussen de vingers en draag geen ringen tijdens het werk.


gerelateerde onderwerpen

mondhoekeczeem
diabetes
zwemmerseczeem
dyshidrotisch eczeem
erythrasma (lieskring)
smetplekken (intertrigo)

Literatuur
Adams SP: Dermacase. Erosio interdigitalis blastomycetica. Can Fam Physician. 2002 Feb; 48: 271–277 (volledig artikel)


 

Schuiven naar boven