info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Strontje (van de ooglidrand)

strontje hordeolum externum

Wat is het?

Een strontje (hordeolum externum) is een ontsteking aan de buitenrand van het ooglid. Het wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie van een talgkliertjes of van een zweetkliertje aan de basis van een wimperhaar. De belangrijkste verwekker is de Staphylococcus aureus bacterie. Het probleem komt zeer algemeen voor.

Hoe ziet het eruit?

Het typische beeld van een strontje is een rood, pijnlijk zwellinkje van enkele millimeters aan de basis van een wimper. Er ontstaat meestal een wit-geel puskopje op.

strontje hordeolum externum
Foto: strontje aan het bovenooglid

Wat is het beloop?

Na verloop van tijd barst het strontje open en kan de pus weglopen: het hordeolum heeft zich ‘ontlast’. Hierdoor verdwijnt de pijn en na korte tijd verdwijnt ook de resterende roodheid volledig.

Hoe kan het worden behandeld?

Om het strontje sneller te laten ‘rijpen’ kan het (gesloten!) oog worden gedept met natte, warme compressen (bijvoorbeeld een schone zakdoek die in handwarm water wordt gedrenkt). Verdere behandeling is niet doorgaans niet nodig. In sommige situaties kan door de arts een antibioticum bevattende oogzalf worden voorgeschreven.


literatuur
Carlisle RT et al: Differential Diagnosis of the Swollen Red Eyelid. Am Fam Physician. 2015 Jul 15;92(2):106-12.

gerelateerde onderwerpen

blefaritis
droge ogen
wimpers
mascara

Schuiven naar boven