info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Wimpers en hun problemen

wimpers

Wat zijn het?

Wimpers zijn stugge haren die in een enkele rij op de oogleden groeien. Ze zijn relatief dik en dienen vooral om te voorkomen dat (stof)deeltjes in de ogen terecht komen. Tevens zijn de wimpers zeer gevoelig voor aanraking: wanneer de wimpers aangeraakt worden zullen de ogen zich in een reflex sluiten. Wanneer bijvoorbeeld een insect tijdens het fietsen tegen de wimpers terechtkomt worden de oogleden bliksemsnel gesloten waardoor in veel gevallen voorkomen kan worden dat het insect alsnog tegen de oogbol aankomt.

Hoe zien ze eruit?

Zoals gezegd zijn wimpers stugge en relatief dikke haren. De wimpers van de bovenoogleden zijn aanmerkelijk langer dan die van de onderoogleden. De kleur van de wimpers is meestal iets donker dan de kleur van het hoofdhaar. Wanneer een wimper wordt uitgetrokken duurt het ca 2 maanden voordat een nieuwe wimper is uitgegroeid.
Aan de basis van de haarzakjes in de huid van de oogleden bevinden zich kleine kliertjes: de kliertjes van Zeis en de kliertjes van Moll.

Aandoeningen van de wimpers

* uitval van wimperharen heet ciliaire madarosis en ook wel milphosis. Het kan vele mogelijke oorzaken hebben, zoals autoimmuunziekten, lokale infecties en hormonale stoornissen.
* alopecia areata (pleksgewijze haaruitval) kan heel plaatselijk zorgen voor wimperuitval.

alopecia areata van de wimpers
foto: alopecia areata van de wimpers

* een hordeolum (strontje) is een bacteriele ontsteking van de kliertjes van Zeis of Moll aan de basis van de wimpers. Deze infectie komt algemeen voor.
* schaamluis kan, behalve in de schaamstreek, zich ook specifiek vestigen in de wimpers.

Wimpers en cosmetiek

Wimpers bepalen voor een belangrijk deel de oogopslag. Uitgesproken wimpers benadrukken de blik en kunnen ogen groter doen lijken. Lange wimpers worden geassocieerd met vrouwelijkheid en aantrekkelijkheid. Om die reden proberen veel vrouwen hun wimpers extra lang en donker te maken. In de jaren ’60 van de vorige eeuw waren kunstwimpers met extreme lengtes in de mode. Tegenwoordig wordt vooral gebruik gemaakt van mascara. Samen met eyeliner en oogschaduw moeten zij zorgen voor een optisch effect dat de ogen groter en sprekender moet laten lijken.

Cosmetische ingrepen bij de wimpers

Wimpertransplantaties

deze ingrepen worden in Nederland niet of nauwelijks uitgevoerd. Hoofdhaar kan naar de wimpers worden getransplanteerd. Het uitgroeiende haar geraagt zich echter als hoofdhaar en dient dus regelmatig geknipt te worden. Bovendien zijn de haren dunner en slapper dan de oorspronkelijke wimpers.

Wimpergroeimiddel

Bimatoprost is een geneesmiddel dat wordt gebruikt ter bestrijding van een verhoogde oogboldruk. Het middel heeft als bijwerking dat de wimpers langer worden. De cosmetische industrie heeft hier handig op ingespeeld en in de Verenigde Staten is inmiddels een product met bimatoprost op de markt gebracht dat specifiek tot doel heeft de wimpers te laten groeien. Deze formulering van bimatoprost heet Latisse.


literatuur
Cohen JL: Enhancing the growth of natural eyelashes: the mechanism of bimatoprost-induced eyelash growth. Dermatol Surg. 2010 Sep;36(9):1361-71.

gerelateerde onderwerpen

hordeolum (strontje)
alopecia areata
blefaritis (ontsteking van de ooglidrand)
mascara
microblading van de wenkbrauwen
ooglidcorrectie

Schuiven naar boven