info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Microblading

microblading wenkbrauwen tatoeage

Wat is microblading van wenkbrauwen?

Microblading is een soort tatoeage-techniek om ‘dunne’ wenkbrauwen voller te laten lijken. De tatoeages zijn in principe tijdelijk, de inkt verdwijnt geleidelijk. Afhankelijk van de gebruikte techniek is het pigment na 1-2 jaar in principe weer verdwenen. Microblading werd als techniek voor het eerst gebruikt in 2012 en is in de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen.

Hoe wordt het uitgevoerd?

Elke huidtherapeute of schoonheidsspecialist heeft haar eigen protocol bij het uitvoeren van de microblading, maar in grote lijnen zal de procedure ongeveer als volgt verlopen:

– de tatoeage-inkt wordt tussen de bestaande wenkbrauwharen aangebracht met een speciaal instrument dat bestaat uit een rij in één lijn geplaatste naaldjes.

microblading wenkbrauw tatoeage tijdelijk
foto: een voorbeeld van een microblading instrument: een aantal naaldjes op een rij.

– de inkt wordt in feite in de huid gekrast. Hoewel de krassen in de huid niet heel diep gemaakt worden is de procedure vrij pijnlijk.
– in de Verenigde Staten wordt de behandeling meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving met een verdovende creme (lidocaïne creme bijvoorbeeld).
– de diepe krassen genezen en de inkt blijft achter in de huid.
– de nabehandeling kan bestaan uit het aanbrengen van een antibiotische creme.

Nabehandeling

De meeste huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten die de behandeling uitvoeren adviseren na de behandeling om contact met water (douchen, zwemmen) geduren 7-10 dagen te vermijden. Ook wordt meestal geadviseerd om blootstelling aan zonlicht te vermijden en af te zien van andere cosmetische behandelingen in het gebied gedurende 1 maand.

Is de behandeling pijnlijk?

Ja, de behandeling wordt meestal als vrij pijnlijk ervaren. Uiteindelijk worden er krassen gezet in de wenkbrauw, een deel van de huid waarin relatief veel huidzenuwen aanwezig zijn. Dat is dan ook de reden dat in de Verenigde Staten de huid van de wenkbrauwen meestal wordt verdoofd met een pijnstillende creme zoals lidocaïne.

Is er een risico op infecties?

Wanneer de behandeling niet hygiënisch wordt uitgevoerd kunnen inderdaad infecties overgebracht worden, zoals bacteriele en virale infecties.

Zijn er andere risico’s?

Geen enkele cosmetische behandeling is zonder risico’s. Mogelijke problemen naast infecties en pijn zijn onder andere:

– de inkt neemt nadat hij in de huid is aangebracht een andere kleur aan  dan van tevoren was ingeschat.
– een allergische reactie kan theoretisch ontstaan op de gebruikte inkt.
– de inkt kan sneller uit de huid verdwijnen dan gedacht of juist langer aanwezig blijven dan de bedoeling was.


gerelateerde onderwerpen

wimpers
mascara
tatoeage

Schuiven naar boven