info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Wandelblaren

blaren aan de voet wandelblaren vierdaagse

Hoe ontstaan ‘wandelblaren’ aan de voeten?

Blaren aan de voeten ontstaan bij ongewone belasting van de huid van de voeten. Door de druk en de wrijving wordt de basis van de opperhuid beschadigd. Vervolgens hoopt zich hier vocht op. Voetblaren kunnen flinke pijnklachten veroorzaken. Typische situaties waarin blaren zich kunnen ontwikkelen zijn:
– het ‘inlopen’ van nieuwe schoenen door nieuwe wrijvingspunten met de huid (de hiel bijvoorbeeld).
– wandelvakanties of wandelmarsen (de Nijmeegse vierdaagse bijvoorbeeld): door langdurige belasting en zweetproductie wordt de kans op blaren verhoogd. Wanneer de huid vochtig is, is er meer kans op wrijving en daarmee beschadiging.

Hoe worden wandelblaren behandeld?

Kleine intacte blaren geven meestal niet heel veel klachten en behoeven dan ook geen behandeling. Het ontlasten van de huid is vaak voldoende voor een spoedig herstel.
Grote pijnlijke blaren of open blaren moeten wel adequaat verzorgd worden.

Open blaar

– knip de restanten van het blaardak met een steriel schaartje weg terwijl de rafels van de blaar met een steriele pincet omhoog worden gehouden. Knip het blaardak weg tot dicht bij de gezonde huid (maar niet tot in de gezonde huid!).
– als de blaarbodem schoon is kan de blaar worden afgedekt met een speciale pleister die niet vastkleeft in de blaarbodem.
– wanneer de blaarbodem niet helemaal schoon is, is het verstandig deze met wondreinigingsmiddel schoon te spoelen. Vervolgens kan de blaarpleister worden aangebracht.

Gesloten blaar

Bij grote, pijnlijke blaren die nog gesloten zijn is het mogelijk het blaarvocht weg te laten lopen. Dit vermindert de druk en de pijn. Het is belangrijk om zeer schoon te werken om onnodige infectie van de blaren te voorkomen.
– reinig de blaar en een ruim huidgebied daaromheen met water en zeep of met een ontsmettingsmiddel.
– neem een steriele naald of lancet en prik voorzichtig met enkele prikken de blaar lek. Doe dit nabij de rand van de blaar en niet centraal in de blaar.
– druk met een steriel gaas het vocht uit de blaar maar laat het blaardak wel zitten. Het blaardak maakt nu contact met de blaarbodem.
– vervolgens kan de speciale blaarpleister worden aangebracht.

Hoe kunnen (nieuwe) blaren worden voorkomen?

Mits op de juiste manier behandeld zullen blaren vrij snel genezen.
De belangrijkste maatregel die genomen kan worden genomen om te voorkomen dat tijdens marsen of wandelvakanties (nieuwe) blaren ontstaan is het voorkomen dat de voeten vochtig worden door zweet. Draag daarom goed ‘ademend’ schoeisel, draag absorberende katoenen sokken en behandel de voeten eventueel met een anti-zweet creme of lotion.
Neem in de rugzak ook een ‘eerste hulp bij blaren’-setje mee met blaarpleisters, pincet, schaartje, lancetjes, compressen en ontsmettingsmiddel.


literatuur
Janssen L et al: First-Aid Treatment for Friction Blisters: “Walking Into the Right Direction?” Clin J Sport Med. 2018 Jan;28(1):37-42

gerelateerde onderwerpen

zweten
kloven aan de voeten

Schuiven naar boven