info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Hielkloven

hielkloven kloofjes in de hielen

Wat zijn hielkloven?

Klovende hielen zijn hielen met een relatief dikke eeltlaag waarin diepe kloven ontstaan. Deze kloven zijn vaak bijzonder pijnlijk en kunnen zelfs problemen geven bij lopen. Kloven in de hielen treden vooral op in de wintermaanden.

Hoe ontstaan kloofjes in de hielen?

Droge, klovende hielen ontstaan vooral bij mensen die hun voeten veel blootstellen aan kou, nattigheid of schurend schoeisel. Wrijving met de schoenen of de sokken kan leiden tot een dikkere eeltlaag en vervolgens kan uitdroging van de huid door water- en zeepcontact leiden tot het scheuren van deze eeltlaag.

hielkloven kloofjes in de hielen

Hoe kan je ze voorkomen?

Zeker als je een zekere aanleg hebt voor klovende hielen is het wel heel moeilijk het ontstaan van kloven volledig te voorkomen. Een paar maatregelen kunnen wel helpen om het probleem te beperken: goed zittende schoenen dragen, de voeten niet te veel bloot stellen aan extreme temperaturen en de huid niet laten uitdrogen door een goede huidverzorgende zalf te gebruiken.

Hoe kan je hielkloven behandelen?

opweken

Laat de voeten dagelijks (bij voorkeur voor het slapen) ongeveer 10 minuten opweken in een warm waterbadje. De eeltlaag zuigt dan een deel van het water op en wordt zacht. Dep de voeten droog.

eeltlaag verwijderen

Verwijder vervolgens heel voorzichtig een deel van de oppervlakkige eeltlaag, bijvoorbeeld met een puimsteen of een speciaal eeltvijltje. Let er op dat er niet te veel druk en wrijving ontstaat omdat wrijving de huidcellen kan stimuleren tot extra celdeling en dus extra eeltlagen!

schoonspoelen

Spoel de huid af met schoon water, dep hem droog en smeer hem in met een goede vettende zalf (bijvoorbeeld vaseline bevattende zalven, er zijn daarnaast ook goede commerciële producten op de markt). Trek schone (oude) katoenen sokken aan en ga slapen.

In ernstige gevallen kan na het aanbrengen van de vette zalf nog een afsluitende plastic huishoudfolie laag worden aangebracht op de huid om de zalf extra goed te laten intrekken.

hielpleisters

Eventueel kunnen voor overdag speciale hielpleisters worden aangebracht op de klovende eeltlagen. Deze pleisters verminderen de wrijving, voorkomen dat pluisjes van de sokken in de kloofjes belanden en voorkomen verdere uitdroging van de eeltlaag. Deze hielpleisters zijn verkrijgbaar bij de apotheek en drogist.


gerelateerde onderwerpen

eelt
kloofjes in de vingers
droge huid

Literatuur
Gin H et al: Treatment by a moisturizer of xerosis and cracks of the feet in men and women with diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Diabet Med. 2017 Sep;34(9):1309-1317


 

Schuiven naar boven