info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Kloofjes in de vinger

Wat zijn kloofjes in de vingers?
Vingerkloofjes komen veel voor. Ze zitten vooral aan de zijkanten van de vingers, aan de strekzijde van de vingergewrichten en bij de nagelwallen. Kloofjes aan de vingers kunnen erg pijnlijk zijn en genezen niet makkelijk.


kloofjes in de vinger vingerkloven

Inhoud:

wie krijgt kloofjes in de vingers?

de rol van eelt

de behandeling van vingerkloofjes

handige links


Wie krijgt kloofjes in de vingers?

Iedereen kan kloven in de vinger krijgen. Vooral mensen met een aanleg voor handeczeem of mensen die psoriasis hebben zijn gevoelig voor dit probleem. Mensen die kloofjes aan de vinger hebben en ook nog eens veel werk met de handen verrichten zullen merken dat de kloofjes erg langzaam genezen.

kloofjes in de vinger vingerkloven
foto: voorbeeld van een vingerkloof op de strekzijde van een vinger.

Het probleem met kloven aan de vinger is dat zij nauwelijks de kans krijgen om te genezen: één beweging met de vinger kan voldoende zijn om de kloof weer open te laten springen.


Wat is de rol van eelt?

Een extra probleem is eeltvorming. Vereelting van de huid (bijvoorbeeld op basis van eczeem, psoriasis of handarbeid) geeft niet alleen een verhoogd risico op kloofvorming, maar door verdikte eeltrandjes van de kloof geneest deze moeilijker.


Hoe worden vingerkloofjes behandeld?

Zoals gezegd zijn vingerkloofjes buitengewoon hardnekkig omdat zij aan de vinger nauwelijks de kans krijgen om te genezen. Niet alleen door beweging van de vinger, maar ook door irritatie door bijtende stoffen (fruitsappen, groentesappen, zeep etc) wordt het genezingsproces verstoord.
Het belangrijkste in de behandeling is dus bescherming van de kloofjes en de huid eromheen. Dit gaat vooral goed met speciale hydrocolloïd pleisters of pleisters op basis van siliconen.


handige links

handeczeem (overzicht verschillende soorten)
psoriasis
eelt
kloven in de hielen


 

Schuiven naar boven