info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Eelt

eelt

Wat is eelt?

Eelt is een verdikking van de hoornlaag van de opperhuid die ontstaat door een langdurige wrijving of druk. Van nature wordt er vrij veel eelt aangemaakt aan de handpalmen en de voetzolen. Eelt beschermt de huid nog eens extra op die plekken waar meer kans is beschadiging van de huid.

Hoe ziet het er uit?
Eelt is een dikke wit-gele laag op de huid. Na opweking in water zwelt het op en kan het wit en korrelig worden.

eelt

Hoe wordt het veroorzaakt?
Wrijving en druk zijn de belangrijkste redenen dat eelt wordt aangelegd. Behalve aan de handpalmen en voetzolen kan het ook regelmatig worden aangetroffen aan de zijkanten of bovenzijde van tenen (door continue druk van niet goed passende schoenen). Op deze plekken kunnen ook kleinere, dikke eeltplekken ontstaan die een pijnlijke druk op het weefsel eronder kunnen uitoefenen: de likdoorn. Bij sommige beroepen kunnen ook op andere plekken dikkere eeltlagen ontstaan, zoals aan de knieen bij stratenmakers.
Er zijn ook verschillende (zeldzame) erfelijke aandoeningen die met sterke eeltvorming gepaard kunnen gaan.

Hoe wordt het behandeld?
Behandeling is in principe niet nodig, eelt is immers een normaal verschijnsel met een belangrijke functie. Wanneer eelt toch hinderlijk is zoals aan de bovenzijde van de tenen kan het verstandig zijn om ander schoeisel te kiezen. Wanneer kloofvorming of likdoornvorming optreedt is behandeling mogelijk. Een goede methode is opweking met salicylzuurhoudende zalf. Na het opweken kan het eelt voorzichtig worden verwijderd met een mesje of eeltrasp. In veel gevallen is het verstandig om deze behandeling door de pedicure te laten uitvoeren. Beschadiging van de levende cellen van de opperhuid moet natuurlijk voorkomen worden.


Gerelateerde onderwerpen

likdoorn
kloofjes in de hielen (hielkloven)
kloofjes in de vingers


 

 

Schuiven naar boven