info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Witte nagels

Nagels zijn normaal gesproken roze van kleur. Wanneer nagels geheel of gedeeltelijk wit van kleur zijn noemen wij dat leukonychia. De witte kleur ontstaat doordat het keratine van de nagel iets veranderd is zodat de nagel ondoorzichtig wordt. Het roze nagelbed is niet meer goed zichtbaar en dat deel van de nagel verkleurt naar wit.


Welke soorten leukonychia zijn er?

leukonychia punctata: deze vorm komt het meeste voor. Een klein trauma van de nagel (stoten bijvoorbeeld) kan al genoeg zijn om een kleine, witte plek te laten ontstaan op de verder normale nagel.

leukonychia striata: ook deze vorm is niet zeldzaam. Het kan ontstaan bij geneesmiddelgebruik (bv chemotherapie) en bij  interne ziekten. Soms ook door trauma. In veel gevallen is er ook geen duidelijke oorzaak aanwijsbaar.

links: leukonychia striata en punctata. rechts: leukonychia punctata

Terry nagels: hierbij zijn de nagels grotendeels wit van kleur, maar is de buitenste rand meer rood-roze verkleurd. Dit kan bij het gewone verouderingsproces horen, maar wordt ook wel gezien bij lever- en nierziekten en bij infectieziekten.

Terry nagel

Echte leukonychia: bij Echte leukonychia zijn de nagels helemaal wit. Soms komt het bij alle nagels tegelijk voor, soms alleen aan de handen of juist aan de voeten. Het kan erfelijk voorkomen of op latere leeftijd ontstaan. Echte leukonychia is heel zeldzaam. Voor artsen is er een aparte informatiepgina over witte nagels.

Echte leukonychia

Behandeling van witte nagels

Als de witte nagels het gevolg zijn van bijvoorbeeld stoten van de nagel zal de witte plek in de nagel vanzelf uitgroeien. Bij alle vormen van leukonychia waarbij een onderliggend problem de oorzaak is (geneesmiddelen, ziekte) moet dat worden aangepakt.


 

Schuiven naar boven