Pincetnagels
 
index             index

een informatiefolder van de dermatoloogSynoniem: pincer nail (engels)

Wat is het?
Een pincetnagel is een nagel die aan het uiteinde (dus bij de top van de vinger of teen) sterk naar binnen buigt. De nagel groeit aanvankelijk vlak uit maar naarmate hij verder voortschuift over het nagelbed treedt een sterke kromming van de nagel op.
Door de sterke kromming wordt het laatste stukje van het nagelbed bij de top als het ware 'in de tang genomen'. De nagelranden kunnen dan in de huid drukken en daar soms vervelende ontstekingen veroorzaken.

pincetnagel

Wat is de oorzaak?
Pincetnagels ontstaan vooral op latere leeftijd en de oorzaak ervan is meestal onduidelijk. Vrij algemeen wordt aangenomen dat door botaangroei bij het laatste vinger (of teen-) kootje een verbreding van de nagelmatrix aan de basis van de nagel optreedt.
Door de verbreding aan de basis treedt bij het opschuiven van de nagel de sterke kromming van de nagelplaat op. In die gevallen dat er voor een pincetnagel een oorzaak aan te wijzen is zijn dit meestal schimmelnagel, artrose van het vingergewricht, of zwellingen (goed- of kwaadaardig) van de nagelmatrix of het nagelbed.
Er is ook wel eens een relatie gelegd, in nog zeldzamer gevallen, met lupus erythematosus, nierklachten en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
In zeer zeldzame gevallen is er sprake van aangeboren pincetnagels.

Hoe wordt het behandeld?
  • geprobeerd kan worden door afvijlen of opweken van de nagel het middelste deel van de nagel te verzwakken. Eventueel kan, net als bij ingegroeide teennagels, geprobeerd worden gaasjes of watten onder de nagelranden te schuiven. Dit wordt doorgaans door de pedicure uitgevoerd.
  • ingrijpen kan ook operatief gebeuren. Hierbij wordt aan weerszijden van de nagel een deel van de nagelmatrix verwijderd door de chirurg. Er zijn verschillende technieken ontwikkeld om de kromming van de nagel op te heffen die een wisselende mate van succes kennen. Overleg met de dermatoloog of chirurg wat in uw geval de beste opties van behandeling zijn.


  
 
Gerelateerde onderwerpen


          copyright  


disclaimer en copyright