info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Klachten rond de anus – overzicht

Er zijn veel soorten klachten rond de anus. Sommige aandoeningen komen alléén in of rond de anus voor. Andere aandoeningen kunnen ook op andere delen van de huid voorkomen, maar geven rond de anus wel heel specifieke klachten. Het onderstaande overzicht geeft niet een opsomming van álle ziekten bij de anus weer, maar wel een aantal van de meest voorkomende problemen.

Klachten van de anus

 

 

 

 

 

 


Aambeien

Aan de binnenzijde van de anus bevinden zich kleine zwellichamen van slijmvlies die de anus lekdicht afsluiten. Wanneer deze zwellichamen ‘uitzakken’ noemt men ze aambeien of hemorrhoïden.

Lees meer…


 

trombose van de anusAnale trombose

In een gestuwd en gezwollen ader is het risico op stolling groot. Dit fenomeen van bloedklontering (trombose) kan dus vrij makkelijk in gestuwde uitwendige aambeien plaatsvinden. Dit wordt een peri-anaal trombose (PAT) genoemd

Lees meer…


Genitale wratten

Condylomata acuminata zijn roze-rode wratjes van 1-2 mm groot, die soms kunnen samenvloeien tot grotere bloemkoolvormige wratten. De wratten ontstaan op de penis, rond de anus en vagina, en soms ook in de vagina. Zij worden door sexueel contact overgebracht.

Lees meer…

 


Jeuk rond de anus

Anale jeuk is een algemeen voorkomend probleem dat veel last kan veroorzaken. Er zijn verschillende vormen van anale jeuk….
Lees meer…

 


Kloofjes rond de anus

Een fissuur is een kloofje in de huid dat met name in het gebied rond de anus bijzonder pijnlijk kan zijn. Het bevindt zich aan de voor- of achterkant van de anus en verloopt in de lengte richting van de bilspleet.
Lees meer…

 


anuskrampKramp van de anus

Proctalgia fugax is een krampende, heftige pijn rond de anus die aanvalsgewijs optreedt. De duur van de aanvallen varieert van enkele seconden tot ca. 30 minuten en ebt dan vanzelf weer weg.
Lees meer…

 

 


lichen sclerosus anusLichen sclerosus

Lichen sclerosus is een ontsteking van de huid waarvan de oorzaak niet geheel duidelijk is. De aandoening komt vooral voor aan de huid van de geslachtsdelen, maar ook gewone huid kan door de ziekte worden aangedaan. Uiteindelijk ontstaat een witte, dunne huid.
Lees meer…

 


mariskeMariske (huidflapje bij de anus)

Een mariske is een goedaardig huidflapje bij de anus. Marisken komen erg veel voor en geven meestal geen klachten. Soms kunnen zij echter wel jeukklachten veroorzaken, met name wanneer ontlasting rond het flapje achterblijft.

Lees meer…

 


wormpjes (aarsmaden)Wormpjes

Wormpjes (of aarsmaden) komen vooral bij jongere kinderen voor en kunnen flinke jeukklachten veroorzaken.
Lees meer…

 


 

Schuiven naar boven