info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Mariske

mariske


Wat is een mariske?

Een mariske (anal tag) is een goedaardig huidflapje bij de anus. Marisken komen erg veel voor en geven meestal geen klachten. Soms kunnen zij echter wel jeukklachten veroorzaken, met name wanneer ontlasting rond het flapje achterblijft.
Veel mensen zien marisken aan voor aambeien, maar dat is niet juist. Wel komen marisken vaker voor bij mensen die ook aambeien hebben.

Hoe ontstaat een mariske?

Het is nog niet duidelijk hoe marisken ontstaan. Er is een theorie die uitgaat van bloedstolsels in oppervlakkige bloedvaten die uiteindelijk aanleiding geven tot de groei van marisken. Zekerheid is hier echter niet over.

marisken
foto: marisken bij de opening van de anus.

Wat zijn de klachten?

Kleine marisken geven meestal helemaal geen klachten. Wanneer poepresten zich rond de mariske ophopen kunnen echter wel jeuk en eczeemklachten ontstaan. Wanneer er bij de anus veel of grote marisken ontstaan kan dat problemen opleveren met de hygiëne.
Marisken bloeden in principe niet. Bij bloedverlies uit het anusgebied moet u altijd de huisarts raadplegen!

Hoe worden marisken behandeld?

Kleine marisken kunnen vrij eenvoudig poliklinisch worden verwijderd door middel van coagulatie onder plaatselijke verdoving. Deze behandeling wordt zowel door de dermatoloog als de chirurg uitgevoerd. Wanneer er sprake is van grote marisken wordt de behandeling door de chirurg gedaan. In zeldzame situaties kan het nodig zijn de operatie onder algehele narcose uit te voeren. Wanneer een operatie plaatsvindt om aambeien te verwijderen kunnen eventueel aanwezige marisken ook tegelijkertijd worden verwijderd.

Klachten voorkómen
Wanneer er sprake is van marisken is het belangrijk om de huid rond de anus (en dus ook rond de marisken) grondig te reinigen met schoon water om irritatie door ontlastingresten te voorkomen.


Andere aan mariske gerelateerde onderwerpen

pijnklachten bij de anus (overzicht)

overzicht anusklachten
jeuk bij de anus
perianaal trombose
kloofjes bij de anus
wormpjes

Literatuur
Spanos CP: Anal skin tags: removal made simple. Colorectal Dis. 2012 Oct;14(10)


 

Schuiven naar boven