info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Botulinetoxine tegen rimpels

botulinetoxine rimpels botox injecties

Wat is botulinetoxine?

Botuline-toxine is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Het eerst beschikbare geneesmiddel botulinetoxine was Botox ®. Hoewel er inmiddels meerdere botulinetoxine-producten op de markt zijn wordt regelmatig (ten onrechte) elk geneesmiddel met botulinetoxine ‘Botox’ genoemd. Botuline-toxine heeft als geneesmiddel twee effecten:

– het blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen.
– het blokkeert de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen, waardoor voorkomen wordt dat de klieren zweet produceren.
In deze folder wordt het gebruik van Botox bij rimpelbestrijding besproken.

Wat doet botuline-toxine met de rimpels?

Veel rimpels in het gelaat ontstaan door het willekeurig of onwillekeurig aanspannen van spiertjes vlak onder de huid. Dit zijn vooral de fronsrimpels op het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen en (in mindere mate) de kraaienpootjes aan weerszijde van de ogen. Botuline toxine blokkeert het ‘aanspan-signaal’ tussen de zenuwtjes in de huid en de huidspieren. Hierdoor kunnen de spiertjes in de huid niet meer (volledig) worden aangespannen. Dit proces duurt ongeveer 1-2 weken.

Het effect houdt een aantal maanden aan, daarna neemt de mogelijkheid om de spiertjes aan te spannen weer langzaam toe. Er groeien dan namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan om de geblokkeerde zenuweinden te vervangen te vervangen.

In Nederland zijn de volgende botuline-toxine medicijnen verkrijgbaar: Botox ®, Dysport ® en Azzalure ®. Het laatst genoemde product, Azzalure ®, is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van rimpels.

Waarom rimpels behandelen met botuline-toxine?

Mensen die veel fronsen kunnen soms ongewild een norse of boze gelaatsuitdrukking hebben. Bovendien kunnen fronsrimpels uiteindelijk ‘in de huid blijven staan’: ook bij ontspannen gezichtsspieren blijven de rimpels aanwezig. De botuline-toxine behandeling helpt derhalve ook rimpels te voorkomen.
Mensen die behandeld zijn met botuline-toxine vertellen vaak dat de behandelde huidgebieden ontspannen aanvoelt. Voor sommigen is dit gevoel alleen al voldoende om de behandeling telkens te laten herhalen.

Zijn er bijwerkingen?

De kleine injecties zorgen voor een kortdurende pijn door de prik. Soms wordt bij het prikken een bloedvaatje geraakt waardoor een kleine bloeduitstorting kan ontstaan.

Na de injectie is er een klein bultje zichtbaar (vergelijkbaar met een kleine muggenbult). Deze bult trekt snel weer weg.
Een mogelijke bijwerking is een tijdelijke uitschakeling van de spiertjes die het ooglid optillen. Een tijdelijk hangend ooglid is dan het gevolg; deze bijwerking is echter uitermate zeldzaam.

Soms ontstaan tijdelijk hoofdpijnklachten na de behandeling. Botuline-toxine therapie wordt niet toegepast bij zwangere vrouwen.

Werkt het bij iedereen?

Niet iedereen reageert op dezelfde manier op de injecties. Gemiddeld zal bij 90% een duidelijke verbetering van de rimpelvorming worden bereikt. Bij een kleine minderheid van de patienten vallen de behandelingsresultaten tegen m.b.t. hun verwachtingen van de therapie.

Hoe verloopt de behandeling in de praktijk?

Stap 1
De behandelend arts zal vragen of u enkele keren boos-fronsend en heel verbaasd wil kijken. Zo kan hij zien in welke spiertjes de botuline-toxine moet worden toegediend.

Stap 2
Op deze plaatsen wordt op gelijkmatige afstanden een kleine hoeveelheid botuline-toxine oplossing met een fijn naaldje in de spiertjes onder de huid gespoten.

botulinetoxine rimpels botox injecties

De behandeling is nu voltooid. Wanneer U de behandeling voor de eerste keer onderging zal de behandelend arts U waarschijnlijk vragen om na enkele weken langs te komen voor controle op de therapie.

Waar kan ik deze behandeling laten uitvoeren?

Rimpelbehandeling met botuline-toxine wordt in Nederland in diverse particuliere klinieken aangeboden. Alleen artsen mogen de behandeling uitvoeren. Het is vooral van belang dat de behandeling door een ervaren arts (meestal een dermatoloog of plastisch chirurg) wordt uitgevoerd.


gerelateerde onderwerpen

rimpels
kraaienpootjes
huidveroudering
botox tegen zweten
plastische chirurgie – overzicht
filmpje over botox bij kraaienpootjes

gerelateerde behandelingen

vitamine A zuur crème (tretinoine)
facelift
fillers
microblading bij wenkbrauwen
lasertherapie

Literatuur
Carruthers JD et al: Double-blind, placebo-controlled study of the safety and efficacy of botulinum toxin type A for patients with glabellar lines. Plast Reconstr Surg. 2003 Sep 15;112(4):1089-98.
Pirazzini M et al: Botulinum Neurotoxins: Biology, Pharmacology, and Toxicology. Pharmacol Rev. 2017 Apr; 69(2): 200–235 (volledig artikel)


 

Schuiven naar boven