info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Clownseczeem

Wat is clownseczeem?

Clownseczeem (officieel: periorale dermatitis) is een algemeen voorkomende huidaandoening rond de mond die gepaard gaat met rode, jeukende plekken van enkele millimeters groot. De direct aan het lippenrood grenzende huid is vaak niet aangedaan. Soms geven de afwijkingen een brandende of stekende pijn. Vaak vertoont de huid ook enige schilfering.


clownseczeem

inhoud:

hoe ontstaat clownseczeem?

hoe wordt clownseczeem behandeld?

handige links en bibliografie

samenvatting (PDF op één A4-tje)

informatie voor artsenWie kan clownseczeem krijgen?

Vooral mensen met een vet huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van periorale dermatitis, vooral als er regelmatig cosmetica op de gezichtshuid worden gebruikt. Vrouwen hebben vaker last van periorale dermatitis dan mannen.

clownseczeem
foto: de typische papeltjes en pusteltjes zijn gelegen rond de mond en naast de ogen.

Hoe ontstaat het?

De klachten kunnen worden uitgelokt door het smeren van cosmetica in het gebied rond de mond, zoals dag- en nachtcremes. Afsluiten van de porieen in de huid speelt hierbij een rol.
Er is een duidelijke relatie tussen het smeren van hormooncremes in het gelaat en het ontstaan van de periorale dermatitis. Wanneer de arts de verschijnselen van periorale dermatitis bij vergissing aanziet voor ‘gewoon’ eczeem en hiervoor nog sterker hormooncremes voorschrijft, kunnen de klachten van periorale dermatitis verder verergeren.

Behalve rond de mond komen de afwijkingen ook voor aan weerszijden van de neus en rond de ogen. De term periorale dermatitis (“huidontsteking rond de mond”) is dus niet in alle gevallen correct. De afwijking heeft meer kenmerken van acne en rosacea dan van eczeem.


Hoe wordt het behandeld?

Het gebruik van cosmetische cremes dient te worden gestopt.Wanneer ter plekke van de periorale dermatitis hormooncremes worden gebruikt, is het belangrijk dat daarmee wordt gestopt. Wanneer vrij sterke hormooncremes worden toegepast is het verstandig niet acuut te stoppen, maar de huid te ontwennen door eerst minder sterke hormooncremes te smeren.
In veel gevallen is het stoppen van de cosmetica of hormooncremes voldoende om de periorale dermatitis te genezen. Indien dit echter niet gebeurt kan uw arts een antibiotica-kuur voorschrijven (bijvoorbeeld tetracycline).
Lokale antibiotica (in creme- of gelvorm) zijn soms ook effectief gebleken in de behandeling van periorale dermatitis (o.a. metronidazol, clindamycine).

Hoe voorkóm ik periorale dermatitis?

– geen cosmetica gebruiken die de huid ‘afsluiten’, gebruik eventueel een milde kalmerende crème.
– de huid dagelijks goed reinigen met water en een huidvriendelijke zeep.
– geen sterke hormooncremes gebruiken in het gelaat.


handige links

rosacea
puistjes
corticosteroïden voor de huid

literatuur
Tempark T et al: Perioral dermatitis: a review of the condition with special attention to treatment options. Am J Clin Dermatol. 2014 Apr;15(2):101-13


 

Schuiven naar boven