info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Puistjes in het gezicht

Puistjes in mijn gezicht – wat is de oorzaak?

Puistjes in het gezicht komen natuurlijk heel veel voor. Maar niet alle puistjes zijn hetzelfde. Ze kunnen ontstaan door ontsteking van de talgkliertjes, de haarzakjes of door infecties. Op deze pagina een overzicht over de verschillende oorzaken van puistjes in het gelaat.

puistjes

Wat zijn puistjes?

Verschillende huidaandoeningen worden aangeduid met de algemene naam ‘puistjes’ en daarom werkt deze term vaak verwarring in de hand. Puistjes zijn kleine ontstekingen van de huid met een klein wit kopje. Het kan gaan om ontstekingen van de talgkliertjes of de haarzakjes van de huid. Hieronder worden de meest voorkomende vormen van ‘puistjes’ behandeld.


Ontsteking van de talgkliertjes

Acne

als er over ‘puistjes’ wordt gesproken worden meestal jeugdpuistjes (acne vulgaris) bedoeld. Hierbij is sprake van een toegenomen productie van talg en toegenomen afsluiting van de afvoerkanaaltjes. Het uitdrukken van de talg kan leiden tot ontsteking van de huid rond de talgkliertjes. Acne komt vooral voor bij jong-volwassenen. Uitgebreide informatie over acne …

puistjes acne
foto: acne kan gepaard gaan met puistjes en meeëters.

Rosacea

bij rosacea is er sprake van puistjes die vooral voorkomen op die plekken in het gezicht waar veel talgkliertjes aanwezig zijn. Dit is vooral rond de neus, maar ook wel op het voorhoofd, de kin en de wangen. De puistjes zijn meestal kleiner dan die van Rosacea komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd. Uitgebreide informatie over rosacea…

puistjes rosacea
foto: de puistjes van rosacea zijn meestal kleiner dan die van acne en bevinden zich alleen in het gezicht.

Ontsteking van de haarzakjes

Folliculitis

ontsteking van de haarzakjes heet officieel folliculitis en kan worden veroorzaakt door bacteriën, schimmels en gisten. Een bekende vorm van folliculitis in het gezicht is de pityrosporon folliculitis die wordt veroorzaakt door een gist.  Deze komen veel voor en worden ook wel ‘gistpuistjes‘ genoemd. Ook kan folliculitis ontstaan zonder dat een micro-organisme een rol speelt (folliculitis decalvans op het behaarde hoofd bijvoorbeeld). Folliculitis komt heel veel voor en kan ondermeer worden uitgelokt door scheren.

puistjes folliculitis
foto: bij folliculitis is te zien dat het pusteltje precies in het haarzakje zit.

Overige oorzaken

Pseudofolliculitis

bij pseudofolliculitis ontstaan puistjes die lijken te ontstaan ter plekke van haarzakjes. In werkelijkheid zitten de ontstekingen in het gebied naast het haarzakje. Puistjes die ontstaan na scheren (bijvoorbeeld in de baardstreek) ontstaan zo. Lees hiervoor de folder over pseudofolliculitis barbae.

puistjes pseudofolliculitis
foto: kleine puistjes die lijken op haarzakontstekingen, maar die het niet zijn…

Herpes

Ook herpes kan zich presenteren met op puistjes gelijkende huidafwijkingen. Vooral aan de palmzijde van de vingers is dit een bekend beeld dat in het Engels bekend staat als herpetic whitlow. Deze blaasjes die op puistjes kunnen lijken liggen in een groepje bij elkaar, hetgeen typisch is voor een herpes infectie.

puistjes herpes
foto: gegroepeerde puistjes. Meestal zijn herpesblaasjes met helder vocht gevuld, maar soms is de inhoud meer pus-achtig.

gerelateerde onderwerpen

acne
acne rosacea
puistjes bij pasgeboren baby’s
bubbelbad folliculitis
clownseczeem
demodex mijten
pityrosporon folliculitis
herpes simplex – overzicht
steenpuisten
folliculitis decalvans (behaarde hoofd)
ingegroeide baardharen


 

Schuiven naar boven