info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

5-fluorouracilcrème (Efudix ®)

5-fluorouracil creme efudix

Belangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over het geneesmiddel 5-fluorouracil crème. Het vervangt niet de bijsluiter die bij dit geneesmiddel hoort.
Lees de bijsluiter vóór gebruik van het middel goed door en raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts.

Wat is Fluororacil crème (Efudix ®) ?

Fluorouracil (Efudix ®) is een crème die wordt gebruikt om actinische keratosen, morbus Bowen en oppervlakkig groeiend basaalcelcarcinoom te behandelen.

Hoe werkt Efudix?

Fluorouracil is een antimetaboliet met een cytostatische werking. De afwijkende huidcellen worden door de werkzame stof gedood.

Voor wie is het geschikt?

Het middel is geschikt voor de behandeling van de hierboven genoemde huidkanker en voorlopers van huidkanker.
Het mag niet door zwangeren worden toegepast of bij vrouwen die borstvoeding geven!

Hoe vindt de behandeling plaats?

Er zijn verschillende behandelschema’s voor het gebruik van dit geneesmiddel. Meestal wordt de crème 2 keer per dag toegepast gedurende een periode van 2 tot 4 weken.  Per keer mag maar een beperkt huidoppervlak worden behandeld. Een maximum oppervlak van 500 cm2 wordt aangehouden (ca. 23×23 cm) maar in de praktijk is het verstandiger kleinere oppervlakten per keer te behandelen.
Zoals gezegd hanteert elke dermatoloog zijn eigen behandelschema: vraag daarom altijd gedetailleerde instructies aan Uw eigen arts.

Samenvatting gebruiksaanwijzing
* breng een dunne laag fluorouracil crème aan op de te behandelen plek. Dit mag gewoon met de handen gebeuren. Was wel na het aanbrengen van de crème goed de handen met water en zeep.
* fluorouracil crème mag niet met de slijmvliezen of met de ogen in contact komen. Wees voorzichtig bij het aanbrengen op plekken rond de ogen en de mond.
* gebruik niet tegelijkertijd andere huidproducten zoals crèmes of cosmetica tenzij door de behandelend arts geadviseerd.
* dek de behandelde delen niet af met verband, tenzij dit door de arts is voorgeschreven.
* vermijd tijdens en de behandeling en in de genezingsfase daarna direct zonlicht op de huid.

Wat zijn de effecten tijdens de behandeling?

Na enkele dagen smeren gaat de huid ter plekke van de ingesmeerde huidafwijkingen ‘werken’ : er ontstaat roodheid en soms ook jeuk. Dit is het gevolg van het opruimen van de afwijkende cellen. Weer enkele dagen later kan een rode nattende plek ontstaan die lijkt op een schaafwond. Veel mensen die de behandeling toepassen en deze plekken zien ontstaan kunnen begrijpelijkerwijs schrikken van deze effecten… toch vinden de meeste mensen die behandeld zijn met fluorouracil crème dat het tijdelijke ongemak van de rode vlekken en wondjes niet opweegt tegen het goede resultaat dat uiteindelijk bereikt wordt.
Meestal zal Uw dermatoloog voor de periode na de volledige behandeling met de fluorouracil crème een lokale behandeling met een antibioticum crème voorschrijven. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de open plekjes gaan infecteren. De korstjes vallen na 2-3 weken af.

Wat is het resultaat?

Fluorouracil crème is doorgaans een effectieve therapie die vaak ook zeer goede cosmetische resultaten oplevert. De dermatoloog zal na een aantal weken het resultaat van de behandeling beoordelen.

Wat zijn de alternatieven voor 5-fluorouracil crème?

Actinische keratosen en morbus Bowen kunnen ook op andere niet-operatieve manieren worden behandeld:
* vloeibare stikstof: vooral geschikt bij een beperkt aantal, scherp begrensde huidafwijkingen.
* imiquimod crème: is vaak ook erg effectief. Wel is er meestal een heviger reactie van de huid dan bij fluorouracil crème. De totale behandelduur met imiquimod is langer dan die met fluorouracilcrème.
* ingenolmebutaat gel: deze gel hoeft maar 2 of 3 dagen te worden gesmeerd op de aangedane huid en geeft dan een hevige reactie van de huid die vergelijkbaar is met die van de Efudix creme.
* fotodynamische therapie: afhankelijk van de diagnose kan met een of twee behandelingen volstaan worden. Deze behandeling wordt in het ziekenhuis op de dagbehandelafdeling uitgevoerd.


gerelateerde onderwerpen

huidkanker (algemeen)
actinische keratose
morbus Bowen
oppervlakkig groeiend basaalcelcarcinoom
actinische cheilitis

farmacotherapeutisch kompas over Efudix crème

Literatuur
Roozeboom MH et al: Three-Year Follow-Up Results of Photodynamic Therapy vs. Imiquimod vs. Fluorouracil for Treatment of Superficial Basal Cell Carcinoma: A Single-Blind, Noninferiority, Randomized Controlled Trial. J Invest Dermatol. 2016 Aug;136(8):1568-74 (volledig artikel)


 

Schuiven naar boven